Русия спря въздушните удари по Сирия за ден

Русия, която от близо пет месеца нанася въздушни удари в Сирия, спря полетите на бойната си авиация над страната през вчерашния ден - първия от влизането в сила в полунощ в петък на примирието, договорено между Москва и Вашингтон.

Макар от договорката за прекратяване на огъня да са изключени терористични организации като “Ислямска държава” и Фронтът Ан-Нусра, Русия реши вчера да не нанася удари, за да се избегнат възможни грешки.

С малки изключения примирието се спазваше през вчерашния ден. Ако то удържи, преговорите за мир ще бъдат възобновени на 7 март, посочи пратеникът на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Предишният кръг от разговори в Женева се провали, тъй като бунтовниците обявиха, че не могат да преговарят, докато ги бомбардират. Де Мистура подчерта, че е много важно всички инциденти да бъдат овладявани бързо, като военният отговор трябва да е последното средство за това.

Официални медии в Сирия съобщиха, че терористи са обстрелвали Дамаск, но няма жертви. Бунтовниците също обвиниха правителствените сили в нарушения на примирието в някои части на страната. Имаше и съобщения за бомбени атентати или атаки от страна на “Ислямска държава”, включително по границата с Турция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия