Драстично намаляха кръвните наличности в болниците в Търновско, търсят доброволни дарители

Лечението на пациенти с тежки заболявания и извършването на животоспасяващи оперативни интервенции на територията на лечебните заведения в област Велико Търново намали драстично наличностите на кръв и кръвни продукти в Отделението по трансфузионна хематология на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов”, информираха от болницата в старата столица.

Единствено отделението осигурява безценната течна тъкан и производните й съставки за нуждите на пациентите в спешен и планов порядък, заявиха от лечебното заведение.

Поради тази причина ръководството на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” и Отделението по трансфузионна хематология отправят призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв в дните 29 февруари, 1 и 2 март от 8:00 до 13:00 ч. на място в стационара /Велико Търново, ул. Ниш 1/.

Наличието на 4 последователни почивни дни /3, 4, 5 и 6 март/ е допълнителен рисков фактор за застрашително намаляване на наличностите на кръв и кръвни продукти, защото лечението на пациенти няма да бъде преустановено, а намирането на кръводарители и най-вече изследването и преработката на кръвта е практически невъзможно, обясниха от лечебното заведение.

Важно е да се знае, че минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави /да не приемат медикаменти/, хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност. Дарителите получават подкрепителна закуска и имат право на 2 дни платен служебен отпуск.

Коментари

Задължително поле