Сестрата на израелския студент, убит от Омар Зайед: Сега ще спя спокойно, олекна ми

„Сега ще спя спокойно, олекна ми. Няма да се чудя къде е той, какво яде, в каква баня се къпе. Няма да мисля за жена му и децата му. Няма да мисля и за палестинците”. Това заяви пред bTV Яфа Пинхаси, сестра на израелски студент, убит през 1986 г. от Омар Зайед, открит мъртъв в палестинското посолство в София.

Зайед е издирван от Израел, където има доживотна присъда за убийството на Елиау, брата на Яфа. В края на 2015 г. Израел е поискала от България Зайед да бъде екстрадиран.

„Надявам се всички убийци, които са в затвора, да си останат там. И да пази Господ да не ги освободят в някоя бъдеща сделка за размяна на затворници”, допълни Яфа. Братът й е убит от Омар Зайед на Шабат – тогава евреите отбелязват последния ден от Сътворението и на този ден не се работи. Брат й, студент по това време, трябвало да чете песнопения на деца, но решил да мине през сладкарницата, за да им купи лакомства.

"На излизане, трима терористи го нападат и го пробождат безброй пъти с ножове. Той не е имал никакъв шанс да оцелее. Всъщност в началото на нападението брат ми е успял да извади от тялото си ножа, с който е бил наръган, и да прободе един от терористите. Това е същият този, който се криеше в продължение на 30 години и който днес вече го няма", разказва Яфа. Тогава другите двама терористи го довършват в гръб.

Яфа никога не е срещала Зайед очи в очи. "Не знаехме нищо за съдбата му допреди два месеца, когато с нас се свързаха от Външното министерство на Израел, прокуратурата и медиите. Те ни казаха, че той се намира в България и ни разказаха, че властите тук се опитват да го екстрадират в Израел. От прокуратурата ни казаха – не се притеснявай, той е на мушката", спомня си тя.

На въпрос дали тази политика "око за око" вече всъщност не носи никакви резултати нито на израелците, нито на палестинците, тя отговаря: "Не виждам край и предпочитам да не отговарям на този въпрос. Това е много политически въпрос. И аз не искам да отивам там... Око за око? Може би в моя случай, да... Но не искам да коментирам политика".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини