Дмитрий Медведев: Газопроводът „Турски поток“ е изгоден за цяла Европа

Полицаи обискираха дома на кмета на Несебър Цял ден в града се провежда специализираната акция

Пламна известен ресторант в София

Патриарх Неофит стана Почетен гражданин на Перник

Опашка от тирове на „Капитан Андреево“

Борис Джонсън обяви, че няма да преговаря за отсрочка на Брекзит

EK призова Лондон да обясни „възможно най-скоро“ какво планира за Брекзит

Графа заведе семейството си в Египет (СНИМКИ)

5-метрова вълна заля село в Сибир след скъсване на язовирна стена (ВИДЕО) Към момента жертвите на тежкия инцидент са 15

Британските депутати принудиха Борис Джонсън да иска от ЕС отсрочка за Брекзит

Вицепрезидентът разговаря с ръководителите на Съвета на Европа и на неговата Парламентарна асамблея

Баскетболен празник “Играй с Везенков!” в Ботевград

Египет показа откритите преди дни 30 саркофага с мумии (ВИДЕО, СНИМКИ)

Сестрата на израелския студент, убит от Омар Зайед: Сега ще спя спокойно, олекна ми

„Сега ще спя спокойно, олекна ми. Няма да се чудя къде е той, какво яде, в каква баня се къпе. Няма да мисля за жена му и децата му. Няма да мисля и за палестинците”. Това заяви пред bTV Яфа Пинхаси, сестра на израелски студент, убит през 1986 г. от Омар Зайед, открит мъртъв в палестинското посолство в София.

Зайед е издирван от Израел, където има доживотна присъда за убийството на Елиау, брата на Яфа. В края на 2015 г. Израел е поискала от България Зайед да бъде екстрадиран.

„Надявам се всички убийци, които са в затвора, да си останат там. И да пази Господ да не ги освободят в някоя бъдеща сделка за размяна на затворници”, допълни Яфа. Братът й е убит от Омар Зайед на Шабат – тогава евреите отбелязват последния ден от Сътворението и на този ден не се работи. Брат й, студент по това време, трябвало да чете песнопения на деца, но решил да мине през сладкарницата, за да им купи лакомства.

„На излизане, трима терористи го нападат и го пробождат безброй пъти с ножове. Той не е имал никакъв шанс да оцелее. Всъщност в началото на нападението брат ми е успял да извади от тялото си ножа, с който е бил наръган, и да прободе един от терористите. Това е същият този, който се криеше в продължение на 30 години и който днес вече го няма“, разказва Яфа. Тогава другите двама терористи го довършват в гръб.

Яфа никога не е срещала Зайед очи в очи. „Не знаехме нищо за съдбата му допреди два месеца, когато с нас се свързаха от Външното министерство на Израел, прокуратурата и медиите. Те ни казаха, че той се намира в България и ни разказаха, че властите тук се опитват да го екстрадират в Израел. От прокуратурата ни казаха – не се притеснявай, той е на мушката“, спомня си тя.

На въпрос дали тази политика „око за око“ вече всъщност не носи никакви резултати нито на израелците, нито на палестинците, тя отговаря: „Не виждам край и предпочитам да не отговарям на този въпрос. Това е много политически въпрос. И аз не искам да отивам там… Око за око? Може би в моя случай, да… Но не искам да коментирам политика“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.