Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Страните от Балканския регион трябва да обединят усилия за укрепването на сигурността и стабилността

Радев дарява Путин с кортик За Медведев носи картина, изобразяваща мемориалния храм в град Шипка

Патриархът благослови хор „Гусла“ и маестро Бобевски Ученици от цял свят дойдоха за юбилея на диригента

Комисия ще набележи мерки за подобряване на екопътеката до Стобските пирамиди

Наказания за милиони стреснаха кметове Ръководството на НСОРБ търси помощ от Томислав Дончев и Владислав Горанов

Българин арестуван с 15 тона хашиш Нашенецът и трима холандци пренасяли дрогата с рибарски кораб

Иранският външен министър: ЕС не прави достатъчно, за да запази ползите за страната ни от международното ядрено споразумение

Розовите дестилерии купуват максимум цвят

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Делото на Кирил и Методий успя благодарение на българската държава

Златната палма за Хирокадзу Корееда Изобилстваха въздълги и откровено скучни филми

Ердоган обеща Турция да инвестира няколко милиарда евро в магистрала, свързваща Белград и Сараево

Мобилна лаборатория изследва за СПИН в София

Иран и Гърция подписаха меморандум за транспортно сътрудничество

Бойко Борисов ще обжалва решението на съда по делото на Елена Йончева

Размерът на еднократната помощ за първокласници остава 250 лв. и за новата учебна година

Депозитите с 5 пъти по-ниска лихва

Близо 5 пъти са се понижили лихвите по депозитите на домакинствата за последните 6 години. През 2010 г. спестяванията са носили над 7% средна годишна доходност, докато през декември 2015 г. ставката е намаляла до 1,48%. Това показват данните от информационния бюлетин на БНБ.

Трендът продължава и в началото на 2016 г. През януари средната лихва по новите депозити падна до психологическата граница от 1% за спестяванията в левове. Само за последната година стойността й се понижи с 1,29 процентни пункта.

При лихвите по депозитите за бизнеса намалението е още по-драстично. През 2010 г. средната им годишна стойност е била около 6,3%, а в края на 2015 г. доходността е намаляла до 0,5%.

Основна причина за спада на лихвите е свърхликвидността на банковата сфера. Към края на януари общата сума на спестяванията в трезорите е над 63,7 млрд. лв., или около 70% от прогнозния БВП на България. Това е със 7,8% повече в сравнение със същия месец на 2015 г.

Статистиката на БНБ показва, че кредитите поевтиняват с много по-бавно темпо от депозитите. През последните 6 години средната годишна лихва по жилищните заеми е намаляла от 9,5 до 5,44%. При потребителските кредити понижението за същия период е от 13,2 до 11,5%. Според експерти лихвите по заемите ще продължат да намаляват и през 2016 г., но с по-бавно темпо. Очакванията са, че цената на ипотечните кредити ще е около 4-5%, а потребителските ще поевтинеят под 10%.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.