„Уикилийкс": Основният страх на Саудитска Арабия идва от Русия

Основният страх на Саудитска Арабия идва от Русия, съобщава руският нформационен портал Regnum. Изданието съобщава, че сайтът за разследвания "Уикилийкс" е предоставил пълна разшифровка на секретните данни на кралството. Според тях основният страх на страната идва от намесата на Русия в сирийския конфликт и от това, че Москва е нарушила плановете на Рияд за смяната на режима в Дамаск.

Организиращите преврат саудитски власти са знаели, че ще осъществят плановете си, единствено ако Москва остане безразлична към случващото се в Сирия. Страхът, че тези планове може да рухнат, се потвърждава от това, че властите на Саудитска Арабия са забранили на местните медии да изказват в този период каквато и да е критика по адрес на Русия и ръководството ѝ.

Според „Уикилийкс" секретните документи, чиято разшифровка бе публикувана, се отнасят за началото на 2012 г. В тях пишело, че ако сирийският режим на президента Башар Асад оцелее след кризата, то веднага ще започне да отмъщава на страните, които са били срещу него.

„Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив ще станат мишена на отмъщение. Във връзка с това трябва да се използват всички възможни начини, за да се свали съществуващия в Сирия режим", се уточнява в разсекретените документи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия