106 станаха жертвите на новия коронавирус в Китай, броят на заболелите надхвърли 4000

2 000 евро помощ за всяко родено дете в Гърция, днес гласуват законопроекта

Изтребител Су-30 се разби в Алжир

Столичният общинския съвет решава за водата от София към Перник

Потвърден е първи случай на заразен с коронавирус в Германия

САЩ потвърди, че падналият в Афганистан самолет е на американските ВВС

Времето се затопля, температурите достигат 12 градуса

Изтеглете безплатното приложение „Европейски път – Разград“

Мачовете и спортът по телевизията днес, вторник, 28 януари 2020

На 28 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 28.01.2020

Софийският административен съд oтмeни зaбpaнaта на Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия

Слави Трифонов и Маги Халваджиян се уговориха да пият кафе пред Би Ти Ви

Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

Областен управител и лекари недоволстват от Националната здравна карта

Предложените промени в проекта на Националната здравна карта не съответстват на приетата Областна здравна карта. Това заявиха медици и губернатор, които имаха специална среща по повод Националната здравна карта, която орязва драстично леглата в пиринските здравни заведения.

Приемането й в сегашния вид ще ощети болничната дейност в региона и затова са наложителни корекции, е мнението на областния управител и медиците.

Определеният брой легла за активно лечение по видове дейности е драстично намален и крайно недостатъчен за равномерно задоволяване на потребностите от болнично лечение на населението. Лекарите подчертаха, че Благоевградска област е трета по територия и шеста по население, а Националната здравна карта я „праща“ на предпоследно място по брой легла за активно лечение. „Видно е, че съществува абсолютна липса на съответствие на определените легла за област Благоевград спрямо тези за другите области. Необходима е наложителна реформа в здравеопазването“, категорични са те.

Областният управител Бисер Михайлов отправи конкретни предложения до Министерството на здравеопазването. Настоява се за отделенията по анестезиология и интензивно лечение да се определят допълнително 5 легла, за отделенията по кардиология – допълнително 20 легла, за хирургичните отделения леглата да бъдат увеличени с още 6, за отделенията по ортопедия и травматология – още 10 легла и за отделението по лъчелечение да се определят 20 легла за медицински дейности. В специализираната извънболнична медицинска помощ се иска запазване на съществуващия брой лекари по специалностите неврохирургия – 1, съдова хирургия – 1, детска пневмология и фтизиатрия – 1, очни болести – 27 и медицинска онкология – 2. „Само така ще се гарантира равнопоставеност и достъп до здравни услуги за цялото население в област Благоевград при достатъчна по обем, своевременна и качествена медицинска помощ“, коментира губернаторът.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.