Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Борисов: Длъжни сме да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново

Турските домати пълни с пестициди Изследване откри 56 забранени вещества в зеленчуци

Пожарникари уловиха змия в домашно мазе в Сливен

Първа жертва на коронавирус в Пекин

“Небесната миля” в Токио през 2045 г.

2045 година изглежда все още далеч, но отсега се появяват амбициозни проекти за средата на живот тогава. Такъв е и нареченият “Следващият Токио” на базираното в САЩ архитектурно бюро “Кон, Педерсен и Фокс”. Той е за абсолютно нов квартал в Токийския залив между японската столица и Кавазаки на площ от 12,5 кв. км, в който ще могат да живеят половин милион души.

Най-важният елемент във футуристичния квартал е “Небесната миля” – небостъргач, който трябва да се издигне на 1600 м. За да издържи огромната височина, структурата ще е стъпаловидна. Етажите ще са общо 420, а в сградата ще могат да живеят 55 000 души. На всеки 320 м е предвидено да има обществени пространства, включващи търговски площи, библиотеки, хотели, ресторанти, детски градини, училища, но също и открити площи.

Край небостъргача ще има шестоъгълни изкуствени острови, изпълняващи различни функции. Основната им роля ще е да редуцират силата на вълните, влизащи в залива, но също и да насочват корабите по определени пътища. В островите със среден размер ще се складира питейна вода, защото снабдяването с такава се оказва най-слабата част в проекта. Най-големите ще са пространства за свободното време. “Небесната миля” ще се свързва с другите жилищни сгради и с бреговете посредством тунели, но и с воден транспорт. Бюрото предвижда в по-далечно бъдеще изграждането и на Хиперлуп. Това е транспортната тръба с ниско въздушно налягане, проектирана от компанията на милиардера Елън Мъск, в която капсули се придвижват благодарение на магнитни сили. В ранния етап на съществуването обаче ще се разчита на монорелсов път.

Планира се енергията за футуристичния квартал да бъде произвеждана от самия него благодарение на вятърни турбини и слънчеви съоръжения. Цялото това архитектурно чудо е изчислено така, че да устои на мощните земетресения, с които Япония е известна. От “Кон, Педерсен и Фокс” все пак казват, че са разкрили проекта си не защото в сегашния си вид е готов за реализация, а с изследователска цел с оглед на променящата се реалност, включително климатичните промени и повишаващото се ниво на Световния океан.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.