“Небесната миля” в Токио през 2045 г.

2045 година изглежда все още далеч, но отсега се появяват амбициозни проекти за средата на живот тогава. Такъв е и нареченият “Следващият Токио” на базираното в САЩ архитектурно бюро “Кон, Педерсен и Фокс”. Той е за абсолютно нов квартал в Токийския залив между японската столица и Кавазаки на площ от 12,5 кв. км, в който ще могат да живеят половин милион души.

Най-важният елемент във футуристичния квартал е “Небесната миля” - небостъргач, който трябва да се издигне на 1600 м. За да издържи огромната височина, структурата ще е стъпаловидна. Етажите ще са общо 420, а в сградата ще могат да живеят 55 000 души. На всеки 320 м е предвидено да има обществени пространства, включващи търговски площи, библиотеки, хотели, ресторанти, детски градини, училища, но също и открити площи.

Край небостъргача ще има шестоъгълни изкуствени острови, изпълняващи различни функции. Основната им роля ще е да редуцират силата на вълните, влизащи в залива, но също и да насочват корабите по определени пътища. В островите със среден размер ще се складира питейна вода, защото снабдяването с такава се оказва най-слабата част в проекта. Най-големите ще са пространства за свободното време. “Небесната миля” ще се свързва с другите жилищни сгради и с бреговете посредством тунели, но и с воден транспорт. Бюрото предвижда в по-далечно бъдеще изграждането и на Хиперлуп. Това е транспортната тръба с ниско въздушно налягане, проектирана от компанията на милиардера Елън Мъск, в която капсули се придвижват благодарение на магнитни сили. В ранния етап на съществуването обаче ще се разчита на монорелсов път.

Планира се енергията за футуристичния квартал да бъде произвеждана от самия него благодарение на вятърни турбини и слънчеви съоръжения. Цялото това архитектурно чудо е изчислено така, че да устои на мощните земетресения, с които Япония е известна. От “Кон, Педерсен и Фокс” все пак казват, че са разкрили проекта си не защото в сегашния си вид е готов за реализация, а с изследователска цел с оглед на променящата се реалност, включително климатичните промени и повишаващото се ниво на Световния океан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл