Клиентите на парното - с отделни договори

Всеки клиент на топлофикация, който има хоризонтална инсталация, ще може да мине на индивидуален договор с дружеството, вместо само на общи условия. Това съобщиха от парното в Пловдив, което е собственост на австрийската ЕВН. Дружеството вече има цял вход от 28 апартамента, всеки от които е с отделни договори. Това е първият панелен блок в Пловдив, чиято вертикална система за парното е преобразувана в хоризонтална. В клаузите е записано, че се запазва плащането на сградна инсталация, но тя ще се разделя поравно между всички съседи. За първите три месеца на годината общите части в блока са намалели от 40% дял в сметката до 5-6 на сто.

“Разликата е, че човек вече не е просто обект в отношението си с топлофикация, а субект, сам може да взема решение, да спира и да пуска парното си, когато поиска, защото пред всеки топломер на етажа има кран”, обясни пред журналисти домоуправителят на блока в центъра на Пловдив Георги Тошков.

Смяната на тръбите от вертикални на хоризонтални струва около 1000 лева на апартамент, като в пилотния проект ЕВН е покрила около 40% от сумата. Идеята на националният омбудсман Мая Манолова е в бъдеще държавата да финансира тази част и преоборудването да бъде задължително по програмата за саниране.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес