Забраниха на телекомите да ни спират телефона за неплатен интернет

Комисията за защита на потребителите забрани на телеком да спира интернета на потребител, ако има неплатена сметка за интернет например. Това съобщи Димитър Маргаритов, председател на КЗП пред Дарик.

„Безспорно това създава значително неудобство за потребителите. Ако, например, пропуснете да си платите таксата за интернет, след известно време могат да ви спрат телефона, въпреки че вие сте си платили коректно сметките за съответния месец за ползването на телефонната услуга. Това само по себе си е нерегламентирано обвързване на отношенията, които съществуват между даден потребител и съответния търговец”, обясни Маргаритов.

Наскоро със свое решение ВАС потвърди произнасяне на КЗП за друга нелоялна практика на телекомуникационно дружество. Тя е свързана с предоставяне на заблуждаваща информация относно метода, по който се изчислява цената за ползването на мобилен интернет.

„В договора с общи условия телекомът посочва, че таксуването се извършва на килобайт съгласно предварително представен тарифен план, но впоследствие се оказва, че е спестена информацията, че всяко влизане в Интернет се таксува като минимум 1МВ консумиран трафик. Това означава, че ако вие влезете няколко пъти просто за да си проверите пощата, което като трафик е много малко, то ще имате също по толкова пъти начислен минимум 1МВ. Мултиплицирайки този ефект, това води до значителни вреди за потребителите и съответно до една нерегламентирана печалба за търговеца”, коментира председателят на КЗП.

Комисията е забранила и практика, при която телеком е премълчавал важната информация, че при ползване на предплатена карта на всеки 90 дни клиентът губи парите по сметката си и не може да реализира изходящи обаждания, ако не зареди сума над определена стойност.
Два от телекомите са се съгласили да прекратят практиката, че когато потребителят пожелае да прекрати срочен договор предсрочно, няма да дължи всички такси до края, а максимум три.
Той посъветва потребителите преди подписването на договор за телекомуникационна услуга да проучат внимателно всички условия. Контрактът може да бъде развален в 7-дневен срок, но ако не съдържа клауза, че влиза в сила незабавно.

Често договорите са придружени с оферта за някакво крайно устройство – телефон, таблет, лаптоп и т.н., което се предоставя безплатно. Ако потребителят реши да прекрати договора предсрочно, е важно да има предвид, че търговецът може да е предявил още в самите договорни условия към него претенция за изплащане на остатъчна стойност на това крайно устройство, защото хипотетично то е било безплатно само ако бъде изпълнен целият срок на договора, обясни Маргаритов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес