Нов инспекторат ще следи туристическите обекти

Нов инспекторат ще бъде създаден на пряко подчинение на министъра на туризма. Това предвижда проект за промяна на закона за туризма, публикуван от ресорното министерство преди празниците.

Според него туристическият инспекторат ще контролира всички обекти, подлежащи на категоризация, ски пистите, балнео и спа обектите, информационните центрове и туристическите агенции и бюра. Органът ще следи също така и поведението на местната власт при изпълнение на туристически проекти.

Новото звено ще работи съвместно с ДАНС, МВР и НАП. Предвижда се то да прави проверки по план всяка година и по сигнал. Инспекторатът ще има правото да затваря временно хотели. Числеността и начинът, по който ще работи новото ведомство, ще бъдат определени с правилник, разработен от министерството на туризма.

С промените в закона също така се вменяват допълнителни функции на кметовете, които ще трябва да следят туристическите обекти, които се намират на територията на дадената община.

Когато на територията на общината има националните курорти, на съответния консултативен съвет се възлага да проучва, обсъжда и прави предложения пред общинския съвет, чрез кмета на общината, за предприемане на необходимите мерки за устойчиво развитие, за подобряване състоянието на туристическа инфраструктура; осигуряване на обществения ред и спокойствието на туристите и други.

Отделно ведомството предлага да има класификация на туристическите сдружения у нас. Те вече ще бъдат национални, продуктови и национални професионални. В последните ще влизат сдружения на ски училища, планински водачи и екскурзоводи. Създава се и определение за национални курорти. Един курорт ще бъде обявяван за национален само след решение на Министерския съвет.

Новият законопроект предвижда също така луксозните хотели задължително да са част от регистъра за електронна туристическа информация, където да обменят данни. Също така се създава и категоризация на ски пистите, като те ще се делят на две - за алпийски дисциплини и за ски бягане.

Добавя се и допълнително задължение към Държавната комисия за метрологичен и технически надзор, която ще може да затваря басейни, да следи за тяхната правилна експлоатация и безопасността, която осигуряват.

5% от жалбите на потребителите са в туризма

Близо 5% от всички жалби в Комисията за защита на потребителите, постъпили през миналата година, са срещу туристически услуги. Това съобщи председателят на ведомството Димитър Маргаритов в интервю за БНТ вчера. По думите му общият брой на подадените жалби и сигнали само за 2015 г. е 20 000.

„Това, че сме все по-търсени от хората, ни дава възможност да изградим една стратегия, която ни позволява да упражняваме ефективно контролните си функции. А от друга страна, и за мен това е по-важно - да се превърнем в органа, който разбира защитата на потребителските права като това да информираш хората, да им разясняваш и да ги предпазваш”, каза още Маргаритов.

По думите му през последната година се наблюдава и положителна тенденция, намаляват с близо 30% жалбите при онлайн търговията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес