Искат ВиК референдум в Дупница

Допитване до дупничани да реши дали общината да влезе в единна ВиК асоциацията за региона, която покрива територията на "Кюстендилска вода"ЕООД, предлага депутатът от БСП- Лява България д-р Иван Ибришимов. Той развива идеята си във фейсбук.

Проблемът стана повече от актуален, след като от министерството на регионалното развитие обявиха наскоро, че всякакво финансиране по програмата "Околно среда" за области, където имат по няколко ВиК, какъвто е случаят с Кюстендил, няма да има. "На дневен ред стои въпросът дали община Дупница да се присъедини към Кюстендилска вода ЕООД, което е задължително условие, за да може общината да получи европейски средства за подмяна на ВиК мрежата си. Това, обаче, от своя страна, ще доведе до повишаване цената на водата. Другият вариант е ВиК-Дупница да остане общинско дружество, но в този случай ще се наложи общината да прави подмяна на ВиК мрежата си със собствени средства, което е почти непосилно. Нека жителите на града и 16-те села да решат. Аз съм вдигнал топката, пък да видим", мотивира идеята си за ВиК референдум д-р Ибришимов.

Две от 9-те общини в региона - Дупница и Сапарева баня, имат свои напълно автономни и изцяло независими от оператора "Кюстендилска вода" дружества. В резултат цената на водата в Кюстендил - 1,92 лв. за кубик /без ДС/ е почти три пъти по-скъпа от тази Дупница - 0,69 лв. да кубик, и 4 пъти от питейната вода в Сапарева баня, където плащат по 55 ст. за куб.метър /без ДДС/, коментират от администрацията на двете общини.

На среща в министерство на околната среда и водите ще се обсъжда възможността дали може да се направи по-гъвкава политика по отношение на цените на питейната вода, каза областният шеф Виктор Янев /ГЕРБ/. По този начин ще може да се направи един консолидиран воден оператор и общините Кюстендил и Дупница да могат да кандидатстват за финансирането по оперативна програма "Околна среда", счита той. На етапа, след като няма единнна ВиК асоциация за региона, проект за 88 мил. лева за подмяна на 68 км ВиК мрежа в Кюстендил и прокарването на 58,5 км нов водопровод в областния град е замразен от 4 години. Готов проект за подмяна на водопровод и канализация в града и в 3 от най-големите села за около 30 мил. лева и вече избран изпълнител още през 2012 г. има одобрен и общината в Дупница, също замразен заради ВиК разнобоя в областта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони