Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Искат ВиК референдум в Дупница

Допитване до дупничани да реши дали общината да влезе в единна ВиК асоциацията за региона, която покрива територията на „Кюстендилска вода“ЕООД, предлага депутатът от БСП- Лява България д-р Иван Ибришимов. Той развива идеята си във фейсбук.

Проблемът стана повече от актуален, след като от министерството на регионалното развитие обявиха наскоро, че всякакво финансиране по програмата „Околно среда“ за области, където имат по няколко ВиК, какъвто е случаят с Кюстендил, няма да има. „На дневен ред стои въпросът дали община Дупница да се присъедини към Кюстендилска вода ЕООД, което е задължително условие, за да може общината да получи европейски средства за подмяна на ВиК мрежата си. Това, обаче, от своя страна, ще доведе до повишаване цената на водата. Другият вариант е ВиК-Дупница да остане общинско дружество, но в този случай ще се наложи общината да прави подмяна на ВиК мрежата си със собствени средства, което е почти непосилно. Нека жителите на града и 16-те села да решат. Аз съм вдигнал топката, пък да видим“, мотивира идеята си за ВиК референдум д-р Ибришимов.

Две от 9-те общини в региона – Дупница и Сапарева баня, имат свои напълно автономни и изцяло независими от оператора „Кюстендилска вода“ дружества. В резултат цената на водата в Кюстендил – 1,92 лв. за кубик /без ДС/ е почти три пъти по-скъпа от тази Дупница – 0,69 лв. да кубик, и 4 пъти от питейната вода в Сапарева баня, където плащат по 55 ст. за куб.метър /без ДДС/, коментират от администрацията на двете общини.

На среща в министерство на околната среда и водите ще се обсъжда възможността дали може да се направи по-гъвкава политика по отношение на цените на питейната вода, каза областният шеф Виктор Янев /ГЕРБ/. По този начин ще може да се направи един консолидиран воден оператор и общините Кюстендил и Дупница да могат да кандидатстват за финансирането по оперативна програма „Околна среда“, счита той. На етапа, след като няма единнна ВиК асоциация за региона, проект за 88 мил. лева за подмяна на 68 км ВиК мрежа в Кюстендил и прокарването на 58,5 км нов водопровод в областния град е замразен от 4 години. Готов проект за подмяна на водопровод и канализация в града и в 3 от най-големите села за около 30 мил. лева и вече избран изпълнител още през 2012 г. има одобрен и общината в Дупница, също замразен заради ВиК разнобоя в областта.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.