Съдът: Да слушаш Мадона по радиото в кафене не е престъпление

Наказание от 2500 лв. за заведение, пуснало хитове от радиото, бе отменено от магистратите

Съдебна драма във Видин с участието на попиконата Мадона завърши благополучно, след като съдържателка на кафене отърва абсурдна глоба, защото уж нарушила авторските права на 56-годишната Луиза Чиконе.

Санкцията била наложена по наказателно постановление на заместник-министъра на културата по Закона за авторското право и сродните му права.

До акта се стигнало след инспекция от представител на дирекция “Авторско право и сродните му права” при министерството. Проверката в намиращото се на метри от централния площад “Бдинци” във Видин кафе-аперитив установила, че заведението се озвучава от колони с усилвател, включен към местно радио, а оттам звучали произведения в изпълнение на запис. Така проверяващият инспектор станал свидетел на публични изпълнения на песните Holiday от американската поп икона Мадона и Rum & Cocaina в изпълнение на сръбската фънк група Rich Bitch и веднага се втурнал да пише акт.

В подкрепа за налагане на глоба било отправено и запитване до родно сдружение на композитори и музикални издатели относно авторите на двете музикални произведения и дали видинското кафене управлява техните права за публичното им изпълнение чрез запис, както и има съответните договори. В крайна сметка след проверки и запитвания половин година по-късно стопанката на кафенето се сдобила с наказателно постановление, което обжалвала пред Темида.

В обстойните си мотиви за отмяна на солената глоба, Видинският районен съд посочва, че собственикът на заведението не е нарушил с нищо закона, озвучавайки кафенето си чрез радио.

Мотивите на съда

“Логично е да се изведе извода, че излъчваните музикални произведения по радиото достигат до неограничен брой лица благодарение на предаването им посредством съответната радиочестота. И всеки, който има достъп до нея може да слуша излъчваното”, посочва съдът. Решението може да бъде обжалвано.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право