МВФ: Задава се нов срив в световната икономика

За нарастващ риск от икономическа криза в света предупреждават от Международния валутен фонд (МВФ), съветвайки да се предприемат незабавни мерки за стимулиране на търсенето, пише Financial Times.

Първият зам.-директор на фонда Дейвид Липтън заяви по време на сесия на Националната асоциация за бизнес икономика (National Association for Business Economics, NABE), че глобалната икономика се намира в „действително много трудна ситуация".

"Сега е моментът да се подкрепи икономическата активност и да се осигури по-стабилна позиция на световната икономика", коментира Липтън. Според него световните политики трябва да предприемат незабавни действия в отговор на забавянето на икономическия растеж и на новите заплахи, породени от колебанията на стоковите и финансовите пазари.

Резкият спад в глобалните капиталови потоци и търговията през последната година са сред водещите фактори, които объркват икономиката.

"Особени опасения възникват във финансовите пазари, чувство, че "властите на много страни почти изчерпаха възможността да предприемат необходимите мерки, или са загубили необходимата решимост за изпълнението им," добави още той.

МВФ вече обяви, че вижда сигнали за допълнително отслабване на глобалното икономическо възстановяване и през април може да понижи прогнозата си за растеж на световния БВП за 2016 г., която в момента е 3,4%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика