Руското Министерство на отбраната плаща 1.75 милиона рубли за делфини

Министерството на отбраната на Руската федерация обяви обществена поръчка за делфини. На военните им трябват 5 от умните бозайници, за които са обявили цена от 1.75 млн. рубли (малко под 44 хил. лева), предаде ТАСС.

Изискванията са за три мъжки и два женски екземпляра. Те трябва да са на възраст от три до пет години и с дължина на тялото от 2.3 до 2.7 метра. Задължително условие е животните да бъдат в отлично здраве и да проявяват добра двигателна активност.

Хуманното залавяне на делфините също е залегнало в условията на поръчката. При улова им тябва да присъстват специалисти, които да обезпечат безболезненото им изваждане от мрежите. Ветеринар-специалист по морските бозайници ще е готов да им окаже първа помощ, да им даде лекарства за намаляване на стреса и да определи дали уловените женски са бременни. Уловените делфини ще бъдат транспортирани в специални контейнери, пълни с морска вода и ще бъдат под постоянен надзор от лекар.

В края на 2014 г. беше обявено, че Черноморският флот на Русия е провел учения с бойни делфини. Тогава министърът на отбраната отрече информацията. „Няма нужда да използваме екзотични методи, за да пазим водите си“, каза говорителят на ведомството Игор Конашенков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят