Дъжд и студен вятър до неделя

Утре до обяд ще е почти без валежи, максималните температури ще са между 10 и 15 градуса. Това сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН), цитирана от Фокус. Атмосферното налягане ще се повиши и ще достигне средното за месеца.

Ще преобладава облачно време. По-съществени разкъсвания на облачността ще има през нощта и сутринта над Южна България. След пладне от югозапад ще започнат нови валежи, които през нощта срещу неделя ще обхванат по-голямата част от страната. В следобедните часове ще се появи слаб вятър, в повечето райони от североизток, в Южна България – от изток. Минималните температури ще са между 1° и 6°, максималните – между 10° и 15°.

Над Черноморието ще бъде предимно облачно, но валежи са малко вероятни. Над южните райони ще има временни разкъсвания на облачността. Ще духа слаб изток-североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 9-12°, температурата на морската вода 8-10°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините ще бъде предимно облачно, по върховете и мъгливо. До обяд ще е почти без валежи, но след пладне над планините от Западна България ще започнат слаби превалявания, предимно от сняг, които през нощта срещу неделя ще се усилят. Първоначално ще духа слаб южен вятър, след обяд ще се ориентира от югоизток и ще се усили. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 5°, на 2000 метра – около минус 2°.

В неделя и през нощта срещу понеделник валежи ще има в почти цялата страна. С усилване на вятъра, от североизток ще прониква студен въздух. През нощта и рано сутринта в понеделник в Предбалкана и високите полета в Западна България е възможно дъждът ще премине в сняг. В понеделник валежите ще отслабнат, по-късно и ще спрат, а вятърът ще отслабва. Температурите ще са почти без дневен ход. Във вторник ще преобладава облачно време, вятърът ще отслабне още и в Северна България ще се ориентира от запад-северозапад.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето