Футболните закони галят милионерите

Да те глобят четири заплати е много. С толкова пострада Радослав Терзиев от „Ботев”, защото изрече една лоша дума към съдията Вихрен Манев след 1:1 с „Берое” в неделя в Стара Загора. Дисциплинарната комисия на БФС реши във вторник наказанието за глоба от 5000 лева точно, в съгласие с правилника.

Лош закон, но – закон. Обаче имащите власт имат и правото да променят законите. И ако не го сторят, простосмъртните имат правото да сменят властващите. Защото лош закон значи и лош законодател.

Терзиев е младеж на 21 години. Получава 1200 лева месечно. Неговият договор е от по-старите в „Ботев”, от времето, когато свиха силно кесията. Вероятно скоро ще му вдигнат парите, защото играе нелошо, дори стана проектонационал. Но сега-засега заради грешната дума ще трябва до юли да работи без пари, разчитайки на неголеми премии.

Да, вероятно клубът ще поеме глобата, но няма да го обяви, защото е прието за неправилно във футболния свят. Но темата за размера на паричните санкции си остава смущаваща. Защото ако утре някоя звезда напсува рефер, ще плати също 5000 лева. А сумата ще бъде примерно четвърт от месечната заплата на аса.

Усещате ли несправедливостта?

Футболист от „Ботев” или скромния „Пирин” плаща по 4-5 заплати . Футболист от най-богатия „Лудогорец” или от втория по пари „Левски” – също, за същото провинение.А някъде месечните заплати на чужденци стигат 30, 40, 50 хиляди евро.

Личи тънкост. Аксиома е в играта – съдиите гилотинират по-често малките (бедните), по-рядко посичат големите (богатите). И излиза, че точно за по-малко ощетяваните греховете излизат по-евтино и се подклажда усещането за безнаказаност. А играчи, обречени от съдийската система да страдат по-често, трябва до болка да стискат зъби и да мълчат в страх.

Да, нека клубовете (най-често) плащат глобите вместо футболистите. Но тъжният дисонанс по оста „бедняк”-„милионер” остава. Защото богатите клубове по-рядко са ощетявани, а скромните – по-често. Но за да вържат двата края, малките отбори несравнимо повече нямат право на протест. Докато милионерите далеч по-лесно ще ругаят съдии – какво са за тях 5000 лева?...

Вероятно от всички сфери на живота ни никнат подобни примери. Светът е такъв? Светът е такъв, какъвто го направим и какъвто го търпим.

БФС би посочил – прилага общоприета практика за наказания в играта. Така е. Но в малко шампионати на Европа имам десетки титуляри с 500-600 евро заплата при други с 40-50 хиляди. Така си е у нас, не само във футбола.

Но в редица първенства, най-популярните – в САЩ, е прието да се глобява в заплати по ред провинения. В НХЛ, НБА и т. н. А например в Швеция глобите за превишена скорост са съответни на годишните данъчни декларации.

Ако Радослав Терзиев бъде глобен една заплата и Козмин Моци – също, то футболът в България ще стане по-справедлив.

Съдиите имат право да обиждат

По трудно доказуема информация ситуацията с Радослав Терзиев от „Ботев” при 1:1 с „Берое” в неделя е по-сложна. Футболистът е бил наречен „палячо” от съдията Вихрен Манев и побеснял. В своята реакция Терзиев използвал една обидна дума – „смешник”. Другите изрази били в смисъл, че съдиите в трети мач поред режат „Ботев”. Радослав е бил провокиран от обида на длъжностно лице. И е глобен 5000 лв. за обида на длъжностно лице.

И пак е болна темата за престъпленията и наказанията във футбола и в България. Съдията може да опише обидата в доклад и да стовари едра глоба. Футболистът няма право да опише обидата в доклад и да се стовари наказание. Овластените имат прав да обиждат, останалите - не.

Дори не си струва да ровим дисциплинарния правилник има ли точка за обида от арбитър към футболист. По-важното е, че наказание историята не помни.

Играчът всъщност няма право да си каже и пред медии. Терзиев сега мълчи, защото в противен случай в следващи мачове реферите ще го дебнат с лошо око за отмъщение заради колегата.

Ако реферът е честен човек, ще се изправи и ще си каже. Дано. Но тази дума „чест”, почти свята по съдържание, изглежда рядка стока по нашите земи. Включително във футбола.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ