Археологът проф. Николай Овчаров по следите на тайнствена цивилизация в Индокитай

Археологът проф. Николай Овчаров тръгна по следите на тайнствената цивилизация на кхмерите в Индокитай. Ето и разказа му от първо лице за изследователското начинание:

От няколко години планирам пътуване в необятните простори на полуостров Индокитай. Основната ми цел е тайнствената култура на Кхмерската империя – една от най-големите средновековни държави през ІХ-ХІІ в., заела тогава почти цялата територия на Югоизточна Азия.

Днес нейната Ангкор е на територията на държавата Камбоджа. Става дума за грандиозен за епохата си град, погълнат след ХV в. от непроходими джунгли. Днес вече могат да се видят стотици напълно запазени храмове от ІХ-ХІІ в.

Най-голям е Ангкор Ват, който заема площ, колкото два пъти тази на Ватикана, а в най високата чи част е колкото шестетажна сграда. Но не е само това, а стените са покрити с хиляди великолепни релефи с митологични и военни сцени.

Аз съм впечатлен и от друго. Кхмерската империя се развива по време, абсолютно синхронно с това на разцвета на Българската империя от времената на царете Симеон, Петър и Самуил, която аз изследвам от десетилетия.

Нашите владетели изграждат огромна държава, третата империя в Европа през ІХ-ХІ в. заедно с Източната Римска империя (Византия) и Франкската държава. Те също създават своята столица Велики Преслав с необикновени за времето си размери.

Успях да осъществя мечтата си през февруари 2016 г. и се върнах от Индокитай буквално преди дни. За да стигна до Ангкор преминах през Тайланд, Лаос, плавах по великата река Меконг. А след като изследвах уникалните паметници на културата на кхмерите, стигнах и до Бирма, която днес се нарича Мианмар.

Всичко, което видях в Югоизточна Азия е толкова впечатляващо, че ме подтиква да напиша поредната си книга с пътеписи. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука