Българските училища на о. Крит затварят за две седмици заради коронавируса, дипломатите отлагат приемите за 3-ти март

Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Археологът проф. Николай Овчаров по следите на тайнствена цивилизация в Индокитай

Археологът проф. Николай Овчаров тръгна по следите на тайнствената цивилизация на кхмерите в Индокитай. Ето и разказа му от първо лице за изследователското начинание:

От няколко години планирам пътуване в необятните простори на полуостров Индокитай. Основната ми цел е тайнствената култура на Кхмерската империя – една от най-големите средновековни държави през ІХ-ХІІ в., заела тогава почти цялата територия на Югоизточна Азия.

Днес нейната Ангкор е на територията на държавата Камбоджа. Става дума за грандиозен за епохата си град, погълнат след ХV в. от непроходими джунгли. Днес вече могат да се видят стотици напълно запазени храмове от ІХ-ХІІ в.

Най-голям е Ангкор Ват, който заема площ, колкото два пъти тази на Ватикана, а в най високата чи част е колкото шестетажна сграда. Но не е само това, а стените са покрити с хиляди великолепни релефи с митологични и военни сцени.

Аз съм впечатлен и от друго. Кхмерската империя се развива по време, абсолютно синхронно с това на разцвета на Българската империя от времената на царете Симеон, Петър и Самуил, която аз изследвам от десетилетия.

Нашите владетели изграждат огромна държава, третата империя в Европа през ІХ-ХІ в. заедно с Източната Римска империя (Византия) и Франкската държава. Те също създават своята столица Велики Преслав с необикновени за времето си размери.

Успях да осъществя мечтата си през февруари 2016 г. и се върнах от Индокитай буквално преди дни. За да стигна до Ангкор преминах през Тайланд, Лаос, плавах по великата река Меконг. А след като изследвах уникалните паметници на културата на кхмерите, стигнах и до Бирма, която днес се нарича Мианмар.

Всичко, което видях в Югоизточна Азия е толкова впечатляващо, че ме подтиква да напиша поредната си книга с пътеписи. 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.