Всеки пети тийнейджър у нас пие поне веднъж седмично

Всеки пети или 20% от родните тийнейджъри признават, че пият алкохол най-малко веднъж седмично. България е четвърта в света по брой на младежите, които са се напивали най-малко два пъти в живота си. Това става ясно от класация на Световната здравна организация (СЗО) за редовна употреба на алкохол сред подрастващите, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Преди години страната ни бе на второ място в същата класация, а през 2012 година излязоха данни, че 20-30 на сто от подрастващите пият почти всеки ден.

Номер едно в класацията е Дания с 40% от подрастващите, които поне два пъти са били пияни. Следват Унгария и Литва, а в топ пет влиза и Шотландия. Въпреки това броят на тийнейджърите, които са опитвали алкохол и цигари преди 14-годишна възраст като цяло е намалял, особено сред момичетата, показва изследване на СЗО.

От 2010 г. до 2014 г., процентът на 15-годишни момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са запалили първата си цигара на 13 г. намалява от 26% на 22% при момчетата и от 22 на 13%.

Употреба на алкохол сред младите тийнейджъри в 42 страни в изследването също показва понижение с около 10%."Здравното поведения заедно със социалните навици и нагласи, придобити във второто десетилетие от живота на младия човек, може да се отрази върху тях в зряла възраст и да повлияе на целия им живот", каза Сузана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

Изготвян на всеки четири години, докладът проучва рисковото поведение и навиците на младежите между 11 и 15 години. Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия заемат челните позиции в списъка на младите пушачи през 2014 г., които вече са употребявали алкохол и цигари на 13 години.

Страните, където това се случва най-рядко са Исландия, Албания, Канада, Норвегия и Испания.

В Европа 16% от всички смъртни случаи при възрастни над 30 г., се дължат на тютюна, най-високият процент от всички региони, изследвани от СЗО. Най-затлъстелите юноши живеят в Румъния, Албания, Хърватия, Гърция и Италия, а най-малко в Норвегия, Исландия, Ирландия, Холандия и Испания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини