Поръчител осъди банка в Русе за изплатен заем

Поръчител осъди банков клон в Русе за погасен заем по давност. Районният съд отхвърли иска от 20 436,81 лв. с лихвите и постанови кредиторът да плати на А.П.А. 2011,20 лв. разноски по делото. Решението може да се обжалва пред окръжния съд в крайдунавския град.

До съдебния спор се стига, след като банката запорира заплатата на човека с изпълнителен лист от частен съдебен изпълнител. А.П.А. твърдял, че не е подписвал договора за поръчителство и той е погасен по давност. Той бил сключен още през 2004 г. от В.Ж.В., който получил 10 000 лв. кредит. Вещото лице по делото обаче доказало чрез почеркова експертиза, че подписът е негов.

Представените доказателства от банката потвърдили, че А.П.А. действително е поръчител и сключеният договор не е нищожен. Кредиторът поискал запор, опис и оценка на движими вещи, но после 2 г. не си потърсил парите.

"Изпълнителното дело е възобновено, след като е прекратено по силата на закона и постановлението е без правни последици", мотивират се магистратите. Според справката А.П.А. е погасил дълга си по давност и вече не е длъжник на банката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини