Мраморни саркофази от Августа Траяна открити при строеж на магазин в Стара Загора

Два мраморни саркофага с погребани жители на античната Августа Траяна разкриха археолози в Стара Загора при спасителни разкопки край строеж на хипермаркет.

Погребалните съоръжения от римско време са с внушителни размери и най-вероятно са ползвани като семейни гробници. "Те са част от източния некропол на античната Августа Траяна. При изкопни работи на строежа са разкрити две гробни съоръжения, които са много добре изработени и вероятно в тях са погребани шест души", обясни директорът на Регионалния исторически музей в Стара Загора Петър Калчев. Предполага се, че саркофазите са ползвани в периода 2 -3 век от новата ера.

"При последното погребение са поставени две каменни плочи, отстрани е замазано с розов хоросан. Ще продължат проучванията да се види и какво съдържат като гробни дарове самите съоръжения", обясни директорът на музея.

При първоначалния оглед се забелязват останките от стъклен съд, тока на колан, монета и кутийка с неизвестно предназначение. Тепърва археолозите ще проучват находките от двата саркофага.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура