Внасяме готвачи от Молдова и Украйна

Българските хотелиери искат да внесат готвачи, сервитьори, аниматори и дори спасители от Молдова и Украйна. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация подготвят писмо до министъра на труда и социалната политика заради тежката криза с кадрите в туризма, това съобщи за „Труд” Благой Рагин, председател на асоциацията.

„Настояваме за среща със социалния министър Ивайло Калфин и с външния – Даниел Митов, за да се отпуснат сини карти за работници от Молдова и Украйна”, каза Рагин. В тези държави има много бесарабски българи, които владеят добре български, руски и английски и могат да работят в нашите курорти, уточни той.

По думите му има сериозна опасност липсата на персонал по морето да провали сезона.

Това, което ни предлагат от бюрата по труда, са необучени хора, а кадърните българи отдавна работят в Германия, допълни Рагин.

„Предлагаме 2000 лева заплата за готвач, малко ли е?”, коментира и Веселин Налбантов, член на управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Самият той тази година вдига възнагражденията на персонала със по 100 лева и въпреки това квалифицирани хора няма.

„Опитахме да вземем и бежанци, които да работят в туристическия бранш, но резултатът не беше сполучлив. Те не се приобщават, имат други правила”, допълни Налбантов.

По думите му, освен от Молдова и Украйна, работници могат да се вземат и от Сърбия и Македония. Хотелиерите са готови да им осигурят жилища, само за да спасят летния сезон.

От асоциацията са категорични, че тази година ще бъде рекордна за летния туризъм. Вече дори отказваме резервации, защото всичко е пълно, обяви Налбантов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес