Борисов: Сделката с Турция е приемлива, даваме само 5 милиона евро до 2018 г.

"За нас при тези пари е приемлива сделката с Турция“, заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, по повод искането на Турция за двойно повече пари ЕС във връзка с бежанската криза.

На въпрос дали България ще понесе в бюджета двойното искане на пари от южната ни съседка, премиерът отговори: „Ние вчера го решихме до този момент 5,9 млн. евро до 2018 г. Ние сме дали, да не го коментираме, че има и чужди журналисти тук. България дава до 2018 г. 5 млн. евро и нещо.“

„Много искам днес Европа да излезе силна и единна. Аз съм оптимист, че накрая винаги се взимат правилните решения. Това, което ме информира посланик Димитър Цанчев е, че към момента нашето предложение в споразумението да бъдат включени съседните на Турция страни, го има. Надявам се и днес да бъде достатъчно ясно, че либерализацията на визите влиза след като се изпълняват и ангажиментите на турската страна“, заяви Борисов, цитиран от "Фокус".

Премиерът отрече, че след споразумението България ще трябва да приема повече бежанци от Турция.

„Няма такава част в споразумението. Ние сме съгласили за релокация до 1200 човека, към момента имаме един. От двамата, които дойдоха, единият избяга”, пошегува се премиерът. Според него важното е, че България най-надеждно си пази границата, както и тази на Шенген.

Борисов посочи също, че в рамките на срещата на ЕНП е обсъдена и тежката ситуация в Гърция и Македония.

„Днес говорих с македонския президент и с колегите. Действително положението в Гърция и Македония е много тежко. Вие знаете, че преди няколко дни пратихме помощи в Гърция, днес пращаме и за Македония храна и вода. Проявяваме своята хуманност и солидарност, но продължаваме да държим и армията и граничарите на границата, защото процесите са неконтролируеми“, подчерта премиерът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика