Министерството на енергетиката предлага: Бедните българи да плащат по-евтин ток

Друга мярка е енергото да не спира тока на хора, които са в тежко здравословно състояние, заяви Теменужка Петкова.

Бедните българи да плащат определени количества електроенергия на по-ниска цена след либерализация на пазара. Това е едно от предложенията на Министерството на енергетиката, за да се защитят най-уязвимите потребители. Мярката обаче ще е временна, уточни енергийният министър Теменужка Петкова по време на енергиен форум.

Друго предложение е енергото да не спира тока на хора, които са в тежко здравословно състояние и са на поддържащо лечение с апаратура, ако не платят навреме. Предвижда се те да могат да плащат разсрочено сметките си. В България енергийно бедните са около 30%, отчете още Петкова.

Енергийното министерство работи с банката, за да избере модела за пълното либерализиране на пазара на ток и механизмите за компенсиране на енергийно бедните, коментира постоянният представител на Световната банка за България Тони Томпсън.

По думите му процесът на преминаване на битовите потребители от регулирания към свободния пазар може да отнеме от три до пет години.

Междувременно от юли Комисията за енергийно и водно регулиране ще намали добавката “задължение към обществото”, съобщи председателят на регулатора Иван Иванов. “Това, което обмисляме, но то ще се случи на 30 юни, е намаляване на добавката “задължение към обществото”, която е елемент от общите сметки за ток”, каза Иванов. С колко точно ще е намалението й ще зависи от движението на цената на природния газ.

Председателят на КЕВР се ангажира още добавката да стане “прозрачна”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика