Парламентът закри временната комисия за Турция и Русия, самото й създаване било достатъчно

Депутатите преустановиха дейността на Временната комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на Република България, за да защитят по-добре националните интереси на България, предаде „Фокус“.

„За“ решението гласуваха 122 народни представители, „против“ - 4 и „въздържали се“ - 7. Според прието становище със самото създаване на комисията е отговорено на засиления интерес и тревогата в българското общество за намесата на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната, както и твърденията, че български политически партии системно прокарват в обществено-политическия живот на страната ни интересите на Руската федерация.

По време на на дебитите Атанас Атанасов от ДСБ заяви, че ще подкрепи закриването на комисията, но не е съгласен с мотивите за това, а проф. Станислав Станилов от „Атака“ отбеляза, че от групата му са били против още по време на създаването на комисията.

Янаки Стоилов от БСП обяви, че част от инициаторите на тази комисия предлагат тя да бъде прекратена, без да е извършила дейност. Той обяви, че някои от народните представители на БСП няма да участват в гласуването, защото искат да покажат начина, по който се употребява българският парламент, но коментира, че като цяло ще подкрепят решението за прекратяване на комисията.

Председателят на Временната комисия за Турция и Русия Валентин Радев от ГЕРБ заяви, че за пръв път НС си позволява да посочи, че няма да позволи намеса във вътрешните работи на България от такива значими сили като Турция и Русия и обърна внимание, че това е било пропуснато да се отбележи по време на дебатите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия