В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Половината училища и детски градини в София под видеонаблюдение

Над половината училища и детски градини в София са подставени под видеонаблюдение. Това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на Национална среща за сигурността в училищата и детските градини в Министерски съвет по инициатива на образователния министър Меглена Кунева.

Тя определи сигурността в детските и учебните заведение като приоритет в програмата си. Както „Труд“ пръв писа, мерките в забавчките и школата се затягат заради заплахи за децата, които включват и тероризъм.

„Имаме изградено видеонаблюдение в 105 училища и 99 детски градини. Това са над половината. Всички са включени в системата на СОТ. В 95% има жива охрана. Едва в 4-5% училищата предпочитат сами да организират охраната си. Извършването на нарушения, където има видеонаблюдение, намалява с 70%”, заяви тя, предаде „Фокус“.

Фандъкова посочи, че в бюджета на столицата за тази година има заложени 1 400 000 лева за подобряване на сигурността в училищата и детските градини, като ще продължи изграждането на видеонаблюдение в още 53 училища и детски градини. По думите й, освен превантивен ефектът от видеонаблюдението е и от помощ на органите на реда, защото записите се пазят.

МВР с план за действие

Основна промяна, която вече засагя училищата и детските градини в София, е затягането на пропускателния режим, като не се допускат родители в сградите по нареждане на директорите.

На днешната среща стана ясно, че МВР също ще се включи по-активно и ще представи план за превенция за 2016 година, каза Кунева.

Министърът посочи, че срещата в сферата на сигурността в училища е провокирана от конкретни събития. „Това беше едно от първите неща, които си обещахме. Срещата е проведена с всички институции, които се занимават с децата”, заяви Кунева. По думите й, по време на срещата от психолозите са се чули много възможни предизвикателства.

„Говорихме за сравнението за сигурността между общинските и държавните училища. МВР представи план за превенция за 2016 година, психолозите предложиха мобилни групи към общините, които да оказват по-задълбочена помощ, където трябва да работят психолози. Говорихме за мястото на телефон 112 и 116. Това е среща между институциите, такава среща ще има след няколко дни с директорите на училищата. Трябва да се убедим, кое от набора на мерки е полезна”, коментира Кунева. По думите й, ангажиментът на всяко дете да учи в сигурна среда е важно и за това тя ще окаже пълна подкрепа.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.