Арестуваха за иманярство шефа на Държавния архив в Хасково

Шефът на Държавния архив в Хасково Станислав Станилов

Шефът на Държавния архив в Хасково Станислав Станилов (47 г.) е арестуван за иманярство, съобщиха от окръжната прокуратура. Срещу него и 57-годишния му съгражданин Ара Хуманян са повдигнати обвинения по 2 члена от наказателния кодекс, по които се предвижда наказание до 6 г. решетки и глоба до 15 000 лв.

"Двете лица са задържани с постановление за 72 ч. в следствените килии", каза наблюдаващият прокурор Павел Жеков. От жилището на Станилов са иззети детектор за метал, значително количество разнообразни монети, керамични съдове, метални предмети с различна форма и големина. "Те не са идентифицирани и регистрирани според правните уредби в страната ни", поясниха разследващи.

Акцията била проведена в края на миналата седмица след получена оперативна информация. Тогава са извършени претърсвания и изземвания в кафе-клуб, собственост на Хуманян в тукашния кв. "Орфей". Освен различни антики, в заведението са открити 780 кутии цигари без бандерол от различни марки, на обща стойност 5850 лв. За тях е повдигнато отделно обвинение на 57-годишния хасковлия. В дома му също са намерени нерегистрирани археологически ценности. Последвали са много обиски и на други лица.

Според неофициална информация операцията е продължение на случая от миналата седмица, когато в Ивайловградско бяха заловени 3-ма гръцки иманяри и двамата им местни помощници.

"Продължават активните процесуално-следствени действия по разследването. Разпитват се свидетели, изготвя се и експертна справка за историческата стойност на откритите артефакти", обявиха от прокуратурата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право