"Око за око": буквално изпълнение на варварски закони в Иран

Снимка: Pixabay

Върховният съд на Иран осъди да се извади окото на мъж, ослепил човек в уличен бой, предаде Independent. 

28-годишен мъж, известен на медиите само като Саман, беше осъден от строгото иранско правораздаване за случай на уличен бой, станал преди пет години.

Според ирански организации за защита на правата на човека, Саман твърди, че без да иска е ослепил човек с метална пръчка.

Все още не е известно кога присъдата ще бъде изпълнена.

Иран е теократична държава, чието правосъдие е строго контролирано от група свещеници, и се позовава на много буквална интерпретация на шариатския закон – „око за око“.

Миналата година мъж, който беше осъден за заливане на друг с киселина, което е причинило трайно ослепяване и деформация до живот, е бил сложен под упойка и медици са извадили лявото му око.

Жертвата, която имала крайната дума дали присъдата да бъде изпълнена, решила все пак да пощади обвиняемия, който първоначално е бил осъден на пълно ослепяване. Осъденият е трябвало също така да плати глоба и е бил изпратен за 10 години в затвора.

Иранският президент Хасан Рухани идва на власт през 2013 г. с умерена платформа. Оттогава повече от 1 800 души за екзекутирани, изпълнени са също така много публични линчове, бой с пръчка и ампутации.

През 2014 г. християнин беше осъден на изгаряне на устните с цигара, защото е ял през светлите часове на деня по време на мюсюлманския свещен месец на Рамазан.

През юни 2015 г. властите в централния затвор в Машхад са ампутирали по четири пръста от десните ръце на двама души без упойка, обвинени в кражба.

Въпреки че Иран постигна споразумение за ядрената си програма със Запада, не показва никакви признаци да дава повече политически или граждански свободи на народа си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят