Общопрактикуващите лекари и БЛС в Русе също подкрепят протеста

Общопрактикуващите лекари в Русе също ще се включат в ефективните протестни действия на колегите си от страната, съобщи председателят на сдружението им в крайдунавския град д-р Орлин Кожухаров. Почти всички 80 джипита ще затворят кабинети в четвъртък. Осигурени са по 2 дежурни кабинета за деца и възрастни в три здравни заведения.

"Подкрепяме общопрактикуващите лекари, които са принудени да работят в нормативен хаос", заяви зам.председателят на Районната колегия на Българския лекарски съюз /БЛС/ д-р Светослав Дачев. Той напомни, че новият национален рамков договор не е ясен и по закон е нужен анекс към стария. Всички наредби са недовършени и се оспорват, включително от БЛС, в съда.

На 31 март от 14 ч. Управителният съвет на Българския лекарски съюз ще обсъди поетапни ефективни стачни действия от всички лекари в страната.

"Оказах се прав, че министър Петър Москов е прекалено активен, много се краде и злоупотребява, а парите никога няма да стигнат, защото народът е болен и стар", заяви председателят на РК на БЛС д-р Антон Въжаров. Той допълни, че в ръководството на здравеопазването цари пълен хаос и ако не се вземат сериозни мерки, секторът ще потъне.

МБАЛ - Русе има да получава 25% или 3 млн.лв. от заработката си. Лекарите са изключително притеснени от въведените финансови лимити при лечението на пациенти. Към 21 март т.г. парите в МБАЛ-Русе са изчерпани, но настанените болни се обслужват.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини