Гимназисти питат за подкупни митничари на Гюешево

За случаи с хванати митничари с подкуп питаха вчера учениците от кюстендилски гимназии, които се включиха в безпрецедентния ден на отворените врати на ГКПП-Гюешево, коментираха митничари.

Шефът на митницата там Милен Манолов (бивш съпруг на омбудсмана Мая Манолова) не скри, че срещу трима негови колеги се води съдебно дело за системен рекет на шофьори на ТИР, на първа инстанция те вече са осъдени. Как се хващат подкупни митничари не беше обяснено в детйли на тийнейджърите. Показани им бяха две коли - "Мерцедес" и "Пежо", албанска регистрация, в които митничарите на пункта откриха преди две седмици над 40 килограма марихуана.

Един от гимназистите бръкна под задния калник на една от колите и извади няколко останали "зърна" от дрогата. "Късмет са ти", пошегуваха се граничарите. Момчето ги подържа в шепата си и ги остави отново върху капака.

Учениците най-много общуваха с митничарското куче Рови, което е обучено в откриването на дрога. Граничарското куче е на 5 г., и ще чака пенсия, докато стане 9-10-годишен, поясни водачът му. Проверката на автомобили и багаж през рентген, проверка на личния багаж на пътуващи в кола или в автобус, как се процедира с куфарните търговци, какви са контактите и взаимодействието им с македонските митничари на оттатъшния пункт "Деве баир", кой чисти платната, площадките иинфраструктурата на пункта и редица др. въпроси, свързани с работата на митничарите, зададоха гимназистите, които очевидно имат афинитет към професията.

В кюстендилската гимназия по икономика и мениджмънт от години има специалност "митническа администрация". Такава е открита и в Дупница, казаха техните преподаватели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони