Калоян Паргов: Амбициозният партиец

Социалистът Калоян Паргов е на път да оглави за втори път най-голямата организация на БСП - Градския съвет в София. За част от другарите преизбирането на Паргов на този пост е възможност за продължаване на обновлението в структурата. Според други трябва да му се даде шанс за цял мандат, за да довърши работата, която е започнал. Има и такива, които смятат, че за поста няма други реални кандидати.

За софиянци Калоян Паргов може би е известен като един от малкото хора, които не са поискали развитие в централната власт - от години е общински съветник и никога не е бил издиган за депутат. За съпартийците му това има просто обяснение - по устав депутатите, областните управители и зам.-министрите не могат да заемат ръководни постове в БСП, за какъвто той бе избран преди 3 години. Самият Паргов твърди, че не иска други постове, тъй като работата му за партията била най-важна и от морална гледна точка не е добре хората да му гласуват доверие за политико-експертна дейност, а той да търси реализация във властта.

Без изненади преди 2013 г. Паргов пое ръководството на БСП-София от Анна Янева, за която се говори, че е била посочена за този пост от Румен Овчаров - дългогодишен лидер на градската организация. Това се случва близо 8 години след началото на партийната му кариера и след дипломи по международни отношения, европейска интеграция и политически мениджмънт и докторантура по европейска икономическа интеграция. Според другари Паргов не е прескачал стъпала в йерархията на столетницата - бил е зам.-председател на районната организация във „Връбница“, член на Градския съвет на БСП-София, председател на районната организация и зам.-председател на столичната организация с ресор организационна и кадрова политика. Според други заема този пост именно заради подкрепата на Овчаров.

Като лидер и водач на листата Калоян Паргов носи отговорност за изборната загуба на БСП на местния вот миналата есен - тогава левицата стана трета политическа сила в София, а групата на социалистите в градския парламент се стопи наполовина. „Заслуга“ имат и червеният кандидат за кмет проф. Михаил Мирчев, и изненадващо издигнатият втори ляв кандидат Георги Кадиев. След тази загуба Паргов си подаде оставката от Изпълнителното бюро на „Позитано“ 20.

Социалистът е един от опозиционерите срещу ГЕРБ в Столичния общински съвет (СОС) - критикува бюджета, план-сметката за чистотата, договорите със „Софийска вода“, оскъпяването на обществените поръчки за ремонти и строителство и т.н.

Сега Паргов иска нов мандат като лидер на БСП-София, за да се бори за обновление, последователност, екипност и комуникация в партията. Според него столетницата не може да има друга цел, освен да вземе централната власт през следващите години.

За да се случи това обаче, БСП трябва да покаже реална алтернатива на сегашната власт и да привлече нови, и то млади, избиратели. Задача, около която не само Паргов, но и лидерите на останалите партийни организации трябва да обединяват съпартийците си. Към момента в София предизвикателството изглежда най-голямо.

Ще подмлади (ли) партията

Заради ограничението за най-много два мандата на шефски пост столичните социалисти ще имат нови лидери в най-много 16 от 24 района, като очакванията са с тях партийното ръководство да се подмлади със средно 20 години.

Това е немалка стъпка, но крайно недостатъчна. На Калоян Паргов му предстои ново предизвикателство - да привлече млади хора в партия, чиято цел за присъствие в политиката да надминава личното облагодетелстване и да стига до националния интерес.

За него

Подкрепям го

Аз харесвам Калоян Паргов. Имах по-близък контакт с него по време на предизборната кампания - той ми помагаше за срещите с хората. Сега продължаваме да поддържаме контакт, чуваме се. Калоян сигурно много тежко е преживял изборната загуба в София, но той е млад, амбициозен и интелигентен и трябва да му се даде шанс. Мисля, че кандидатурата му за лидер на столичната организация на БСП трябва да бъде подкрепена. Трябва да му се даде възможност за развитие на политическата кариера.

Стефан Данаилов, актьор и депутат от БСП

Умее да оценява хората

Калоян Паргов е много амбициозен човек с много добро образование, което за мен е изключително важно. Той буквално израсна пред очите ми. Работохолик е и умее да оценява добре хората. От него бих искала да видя по-твърдо лидерско поведение и по-малко конформизъм.

Илияна Йотова, евродепутат от БСП

Съхрани влиянието на БСП-София

Познавам го от времето, когато заедно бяхме общински съветници в София. Работили сме заедно и в ръководството на столичната организация на БСП. С радост мога да кажа, че двамата сме от младите хора в градската организация, на които ни е гласувано доверие да заемаме различни позиции. На Калоян му се наложи да поеме ръководството на БСП-София в сложни времена, но мисля, че успя да съхрани и влиянието, и автентичността на организацията. Искрено се надявам след отчетно-изборната кампания този процес да продължава.

Жельо Бойчев, депутат и бивш зам.-шеф на БСП-София

Работи за конструктивна опозиция

В реалната демокрация е много важно да има силна опозиция. Мисля, че като млад лидер Калоян Паргов може да работи за това - БСП да е конструктивна опозиция на ГЕРБ в Столичния общински съвет.

Малина Едрева, шеф на групата на ГЕРБ в СОС

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи