Първият българин кандидат-конгресмен обича да се завръща в свищовското си село

Крис Досев е първият човек, кандидатиращ се за конгресмен в САЩ, с български произход. Той е роден в Чикаго, бил е морски пехотинец, военен пилот в Ирак, поддържа бизнес за недвижими имоти и има осем деца, разказват от Нова ТВ.

Досев казва, че е американски патриот, но с българско сърце и корени. Почти всяка година той се връща в родното село на баща си Алеково, край Свищов. Дори веднъж е преплувал Дунава. В Алеково всички наричат Крис - Христо.

Сега той иска да стане новият младши конгресмен от Пенсакола, Флорида.

Историята му обаче тръгва от Чикаго. Бащата на Крис пристига в Америка през август 1961 г. Няколко месеца по-късно – през октомври, се ражда синът му Крис. Започва работа като чистач, а майка му работи в ресторант, но само няколко години по-късно започва да поправя стари сгради и да ги отдана под наем.

„Без да преувеличавам, от 5-годишен ходех с баща ми по обектите и му носех кутията с инструментите. После в университета започнах да уча финанси и помагах на баща ми с тази част от бизнеса”, споделя Крис.

Досев завършва Университета на Флорида, университета и на Джон Атанасов, но с военна стипендия. Бързо става командир на батальона.

След като се дипломира, Досев се присъединява към морските пехотинци и е базиран в Пенсакола, Флорида. През 1991 г., по време на първата война в Ирак, пилотира бомбардировач „Intruder Alpha 6”.

„Летяхме само през нощта и в лошо време. Започнахме операцията в първия ден. Като част от морската пехота ние започваме първи с ударите, преди да минат войските по суша”, разказва той.

През 2009 г. се мести да живее в Пенсакола, откъдето сега се кандидатира и за конгресмен.

„В началото на март се освободи място в Камарата и реших, че това е възможност за мен да направя нещо за хората тук. Имам опит не само като военен, но и 20 години в бизнеса с недвижими имоти, женен съм, с осем деца, пътувал съм доста по света, което ми дава уникален житейски опит като конгресмен”, казва Досев.

Той признава, че никога не забравя корените си.

„Баща ми до последно не забрави България”, твърди кандидат-конгресменът.

Двамата за първи път се връщат в далечната родина през 1978 г. На летището ги разделят и щателно ги претърсват и разпитват в продължение на два часа. Но когато стигат до Алеково, ги посрещат сърдечно.

„Без да преувеличавам, цялото село беше изляло на входа да посрещне своя син”, с вълнение си спомня Крис. Тогава той преплува и река Дунав, за което получава грамота от комунистическата власт.

Алеково е кръстено на автора на „Бай Ганьо“ и е с около 600 жители. Родната къща на Досьо Досев се е разпаднала, но Крис има един първи братовчед, при когото остава, когато си идва от САЩ. За последно – през октомври миналата година.

„Дойде специално за сбора на Алеково, който не се състоя заради местните избори”, разказва Георги и показва ценните си снимки от семейството. Най-скъпа му е тази от 10 януари 1979 г., на която баща и син Досеви са заедно след футболен мач на Крис за колежанския отбор. На гърба на й кандидат-конгресменът е изписал на български името си и че снимката е за спомен от Америка.

В Алеково още не знаят, че синът на Досьо Досев се е кандидатирал за Конгреса, но не са оптимисти, че той ще се завърне в България.

„Твърде голям е за Алеково като усещане, като работа”, казва братовчедът Георги.

Крис се справя добре с българския, който е научил от българското училище в Чикаго и с разговорите със сънародниците, с които работи по-късно през годините.

Баща му е бил много гостоприемен и е вършел много услуги на българската миграция в Чикаго. Тъй като е притежавал няколко сгради във Ветровития град, той ги е отдавал на наши сънародници на добри цени, особено в последното десетилетие на 20-ти век.

Досев-баща умира в Чикаго през 2005 г.

„Той живееше в Линкълнуд и много се гордееше с дома си. До последно имаше градина в задния двор с домати, чушки, краставици, патладжан, копър. Всяка неделя правеше голяма салата с печени чушки. Никога не забрави вкуса на дома си”, казва синът му.

Крис разказва и за семейството си – женен е от 30 години и съпругата му е неотлъчно до него.

„Запознахме се на една сватба. Четири месеца по-късно й предложих да се омъжи за мен, но тя отказа. Шест месеца по-късно се осъзна и каза „да”, спомня си със смях Досев.

Те имат трима синове и пет дъщери. Повечето от тях са посещавали България, а някои дори говорят малко български.

Досев споделя, че няма амбиции за Белия дом. Кандидат е на републиканците и твърди, че сега е много вълнуващо време за политиката в САЩ.

„Доналд Тръмп направи политическата обстановка много вълнуваща, защото виждаме огромна политическа дейност, която нямаше да я има, ако той не беше кандидат. Тръмп накара хората наистина да поставят под въпрос дали хората във Вашингтон, които ни представляват, наистина го правят”, казва Досев.

Той е поддръжник на имиграционната реформа.

„Трябва да сме сигурни, че можем да контролираме хората, които идват в страната – кои са те, откъде идват и какви са мотивите им. Предполагам, че хората в България искат същото за тяхната страна, въобще навсякъде. Основното задължение на всяко правителство е да защитава своите граждани и държавата. Това не означава, че съм против имиграцията. Но когато правителството се проваля в осигуряването на такава система, нещата трябва да се променят”, смята Досев.

Част от противоречивите му виждания са свързани с градовете, които са убежище за имигранти, какъвто е и Чикаго. Според Досев те трябва да оставени без федерално финансиране, да се засили програмата e-Verify, която проверява легалния статут на кандидатите за работа. Също така той смята, че обявяването на английския език за официален е задължително, но най-крайната му позиция е, че трябва да се прекрати 14-тата поправка в Конституцията, която гарантира американско гражданство на всички деца, които са родени на територията на Америка.

„Има много българи, които са спечелили зелена карта и са дошли тук, например. И повечето американци нямат проблем с това. Но когато правителството е отворило широко портите си и няма система за контрол, особено с оглед на последните събития от Европа, хората се ядосват и са недоволни”, коментира Досев.

Според него САЩ трябва да се завърне като доминираща сила на световната сцена.

„Стратегията да „водим отзад”, както направихме в Либия, е много проблематична. Светът очаква от Америка лидерство. Когато САЩ не осигуряват това лидерство, се отваря вакуум и това усложнява ситуацията в света”, коментира кандидат-конгресменът.

Той е класически консерватор, противник е на абортите и привърженик на разрешеното носене на оръжие.

Коментари

Задължително поле