Арестуваните даяджии събирали по 3000 лева за превоз на опасни товари

По 3 000 лева са взимали задържаните служители от „Автомобилна администрация” за разрешения за превозване на опасни товари или за управления на АДР-та. Това съобщи директорът на Aпелативната специализирана прокуратура Даниела Попова по време на брифинг във връзка с вчерашната акция на ДАНС и ГДБОП в бившата ДАИ, при която бе арестуван и шефът й Цветелин Цветанов, предаде „Фокус”

Схемата на дейност на групата се е разпростирала в няколко посоки. „Една част е била във връзка със събиране, а нерегламентирани суми от фирми или т.нар. „такса спокойствие”, както придоби обществена популярност. Друга част се е разпростирала в манипулиране на изпити за придобиване на свидетелска правоспособност на управления на МПС-та, категории, професионална компетентност и АДР. Последните са т. нар. разрешения за превозване на опасни товари - най-скъпо платените от това, което сме придобили като информация и доказателства по делото”, обясни тя като уточни сумата от 3 000 лева.

Попова поясни, че дейността на групата се е насочвала и към нерегламентирано събиране на суми за назначаване на служители за заемане на определени длъжности, а също са събирани такива и на ръка от МПС-та, спирани при рутинни проверки.

„Събирани са нерегламентирани суми и от проверки на дейността на транспортни фирми. Оказвано е влияние да не бъдат извършени проверки и на определени товари автомобили. Съответните инспектори са получавали обаждания”, добави Даниела Попова.

По думите ѝ, са генерирани са изключително големи средства, за които има достатъчно доказателства. „Част от парите са изпращани и чрез експедиционни фирми и са получавани по този начин от служители. Недиректно на началници, но имаме доказателства, че са предавани и на Цветелин Цветанов”, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право