Пловдивски лекари изпратиха 500 балона с протестни декларации до Борисов и Цачева

Протестиращите лекари в Пловдив изпратиха на премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева декларации, привързани към 500 бели, зелени и червени балона. Те бяха пуснати в небето от градинката пред РЗИ (Регионалната здравна инспекция), където здравните работници от града под тепетата се събраха, за да израбят своето несъгласие с предлаганите от министър Петър Москов промени.

В изпратените по въздуха декларации се настоява за върховенство на закона, възстановяване на класическото договорно начало, финансиране за достъпно здравеопазване, дебат и реален договор. Становището на Регионалната лекарска колегия-Пловдив се казва още, че "медицинската общност е брутално изнасилвана в условията на непрекъснато променяща се нормативна база", а писмото завършва с констатацията, че "при липсата на правила най-страшно е да си пациент и лечител" и с призива "Не убивайте лекарите!".

Според медиците "реформата на министър Петър Москов ще доведе до това, че хората ще чакат по 2 месеца за личен лекар и 5 месеца за преглед при специалист". Общопрактикуващите лекари в Пловдив твърдят, че не стачкуват за пари, а защото им писнало да бъдат буфер между пациентите и здравната система, която била в пълен хаос". Джипитата в Пловдив и Асеновград няма да работят и на 1 април, когато ще се съберат, за да обсъдят по-нататъшните си протестни действия.

Коментари

Задължително поле