Екофонд отпуска 15 млн. лв. за саниране и електромобили

Снимка: архив

Националният доверителен екофонд ще отпусне 15 милиона лева за екопроекти. Средствата са от ранните продажби на квоти от емисии на парникови газове, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на форум. 14 млн. лв. от тях са предвидени за подпомагане на проекти за енергийна ефективност на публични сгради, а останалите 1 млн. лв. отиват за първата в България пилотна програма за насърчаване на използването на електрически и хибридни автомобили.

Тя започна на 31 март и по нея ще може да се кандидатства до 30 май т.г.

До дни ще тръгнат и процедурите по ОП „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 г. Ресурсите по нея е 176 млн. лева, като парите ще получат малките и средни предприятия за енергийна ефективност, съобщи Албена Мерачева от главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката.

Фирмите могат да кандидатстват за минимално финансиране от 50 хил. лева и максимално 1,5 млн. лева.

От своя страна министърът на икономиката Божидар Лукарски отчете, че чуждестранните инвестиции у нас са достигнали 6-годишен връх и са в размер на 1,593 млрд. евро.

По думите му износът на стоки и услуги също нараства с над 5%. „Този ръст има стабилна основа, а именно промишленият сектор. Силната индустрия създава необходимостта от нови мощности и технологична модернизация на производствените процеси“, посочи Лукарски.

Той напомни, че индустрията има голям потенциал за растеж и нови работни места, като осигурява работа на над 1,5 милиона българи.

Министърът посети щандовете на 23 български фирми, където изпробва прототип на български модулен електрически автомобил, разработен по проект по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес