Игра ни учи да разпознаваме фалшивите новини

Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разград закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: България е на четвърто място в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

180 000 дела срещу длъжници за година

4,75 милиарда лева от длъжници са прибрали частни съдебни изпълнители за последните 5 години. 938 000 са заведените дела за периода у нас, а само за 2015-а в съда са влезли над 180 000 дела, показват данни от доклад на Камарата на частните съдебни изпълнители за миналата година.

Средно около 1 млрд. лева годишно се събират от неизрядни платци, като се очаква и през 2016-а общата сума да е в тази граница. Най-често до услугите на частните съдебни изпълнители прибягват фирми, които не могат доброволно да си съберат вземанията. Не са редки случаите, в които компании и финансови институции завеждат дела, въпреки че са наясно, че е изтекъл давностният срок за сумите, за които претендират.

Консултация с юрист е единственият начин да се спре подобно производство и след това да се пусне жалба, в която като основание да се посочи изтекъл давностен срок, съветват експерти. Ако обаче това не бъде направено и длъжникът подпише споразумение с частен съдебен изпълнител, той е длъжен да изплати посочените дългове и да плати „солена“ такса на бирника.

Кризата на пазара на труда принуждава все повече хора да търсят съдебни изпълнители, за да си получат неизплатените заплати от работодател. Само през първата половина на миналата година чрез техния натиск са изплатени 4 млн. лв. заплати на служители със забавени пари.

Средно около 20 000 годишно са и заведените дела от държавата в лицето на общини и министерства.

През 2015 г. в сайта за публични продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители са обявени общо 52 949 продажби. От тях 47 161 са на недвижими имоти, 1959 са на автомобили и камиони и 3829 на движимо имущество. Според данните най-много имоти на длъжници се продават в София – 5874. На второ място е Бургас с 4844, а на трето е Варна – 3347. Сред тях в момента са пуснати на търг 902 апартамента, 126 гаража, 41 хотела, 12 фабрики, 6 бензиностанции и една газостанция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете