На 26 май 2018 да почерпят

Плътско познание с Джилиън Андерсън

НАСА ще строи завод за ракети на Луната

Макрон пред Путин: Дълбоко вярвам, че историята и съдбата на Русия са в Европа

Матю Нимиц: Няма окончателно решение по спора за името на Македония

Кучето Ричи, което откри хероин за 12 млн. лв. Пратката пътувала от Турция за Белгия в ТИР, натоварен с чували теракол

И Зоран Заев беше при папа Франциск (ВИДЕО)

Рахой няма да свиква предсрочни парламентарни избори в Испания

Българин откупи картина за милиони и я върна у нас

25 лева за ден плаж в Гърция Копърки подбиват цените, возят без документи

Китай: От търговска война със САЩ няма да има печеливши

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 26 май 2018

Съдът остави в ареста шефа на КАТ-Благоевград, другият излезе срещу 7000 лева

Нинова в Галиче: Дайте пример на цяла България – изгонете мутрите от властта!

За втора вечер абитуриентите в Благоевград показаха стил и красота на червения килим

180 000 дела срещу длъжници за година

4,75 милиарда лева от длъжници са прибрали частни съдебни изпълнители за последните 5 години. 938 000 са заведените дела за периода у нас, а само за 2015-а в съда са влезли над 180 000 дела, показват данни от доклад на Камарата на частните съдебни изпълнители за миналата година.

Средно около 1 млрд. лева годишно се събират от неизрядни платци, като се очаква и през 2016-а общата сума да е в тази граница. Най-често до услугите на частните съдебни изпълнители прибягват фирми, които не могат доброволно да си съберат вземанията. Не са редки случаите, в които компании и финансови институции завеждат дела, въпреки че са наясно, че е изтекъл давностният срок за сумите, за които претендират.

Консултация с юрист е единственият начин да се спре подобно производство и след това да се пусне жалба, в която като основание да се посочи изтекъл давностен срок, съветват експерти. Ако обаче това не бъде направено и длъжникът подпише споразумение с частен съдебен изпълнител, той е длъжен да изплати посочените дългове и да плати „солена“ такса на бирника.

Кризата на пазара на труда принуждава все повече хора да търсят съдебни изпълнители, за да си получат неизплатените заплати от работодател. Само през първата половина на миналата година чрез техния натиск са изплатени 4 млн. лв. заплати на служители със забавени пари.

Средно около 20 000 годишно са и заведените дела от държавата в лицето на общини и министерства.

През 2015 г. в сайта за публични продажби на Камарата на частните съдебни изпълнители са обявени общо 52 949 продажби. От тях 47 161 са на недвижими имоти, 1959 са на автомобили и камиони и 3829 на движимо имущество. Според данните най-много имоти на длъжници се продават в София – 5874. На второ място е Бургас с 4844, а на трето е Варна – 3347. Сред тях в момента са пуснати на търг 902 апартамента, 126 гаража, 41 хотела, 12 фабрики, 6 бензиностанции и една газостанция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.