200 автобуса блокират столицата преди Великден

Протестно шествие с близо 200 автобуса ще блокира София дни преди Великден. На Велики вторник - 26 април, превозвачи от цялата страна ще изразят недоволството си срещу сивия сектор в бранша и планираното въвеждане на т.нар. тол система, като пуснат автобуси по маршрута от входа на столицата в началото на „Цариградско шосе“ до Централна автогара.

Според Националното сдружение на автобусните превозвачи, организатор на протеста, нерегламентираните превози трябва да се криминализират. По техни данни 50% от извършените превози между градове в страната са в сивия сектор, а при пътуванията в чужбина този процент достига 70%.

Големи фирми, които се обединяват в сдружението, искат от властта автобусите да не плащат тол такси, поне не от 2017 година, каквато е идеята на Министерството на регионалното развитие за тежкотоварните превозни средства (над 3,5 т). За лекотоварните и леките автомобили преминаването от винетки към тол такси трябва да стане след 2018 г.

Превозвачите са убедени, че въвеждането на тази система и заплащането от 12 до 26 стотинки на километър по основните пътища в страната би довело до поскъпване на цената на билетите с между 10 и 15% и до фалит на още фирми.

„Над 50 милиона лева са загубите за държавата от невнесени данъци“, заяви Галя Топалова, председател на сдружението. По думите й превозвачите ще пътуват по празниците и няма да има блокирани пътници по Великден, тъй като имат билети в предварителна продажба.

„Нашата цел не са стачките, а диалог с представителите на властта по наболелите проблеми, свързани с нерегламентираните превозвачи, рестриктивния Закон за автомобилните превози, тол таксите“, каза Топалова.

Според колегата й Ивайло Константинов, член на УС на сдружението, картината е изкривена дотам, че за тези три години от 1800 превозвачите намаляха до 900 заради фалит, а цели 70 общини са без автобусни превози.

Транспортният министър Ивайло Московски обяви пред журналисти, че е готов да се срещне

с автобусните превозвачи, за да се обсъдят проблемите в бранша.

„Вратата ми е отворена за тях, каквото е възможно, ще вземем като мерки”, каза Московски и посочи, че има сигнали за сив сектор в бранша, по които се работи.

Очаква се утре превозвачите да се срещнат и с председателя на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес