Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Стопаните на заразените с нодуларен дерматит животни ще бъдат обезщетени

„Стопаните ще бъдат обезщетени, има си законов акт за това. Няма нищо, което да води до мисленето, че няма да бъдат обезщетени.” Това бяха думите на изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев по време на пресконференция, във връзка с откритите огнища на заразен нодуларен дерматит, предаде „Фокус”.

„Има система за определяне на пазарни цени, мисля, че някъде към 850 лева е пазарната стойност на телета, но зависи и от друго, може да има животни, които са под селекционен контрол, оставете тази сметка да бъде направена по правилата”, обясни д-р Илиев.

„Заболяването нодуларен дерматит се появи изненадващо в район, който не е близо до границата, но успяхме да го регистрираме незабавно”, каза директорът на БАБХ.

"Направихме програма за ежеседмичен контрол на фермите, по простата причина, че заболяването се развива изключително бързо - ако в понеделник нямате заболяване, в петък може вече да го имате", обясни д-р Илиев. По негова информация, 21 преживни животни, заразени със заболяването е имало в село Воден, които тази сутрин са били евтаназирани, а в село Черногорово заболелите животни са около 75, с които днес или утре ще се постъпи по същия начин.

"Идеята на унищожаването на животните е следната- намаляваме вероятността да се заразяват вектори от болни животни, свеждаме я до минимум", подчерта Дамян Илиев. "Това, което изглежда доста жестоко за хората, е единственият начин да спрем разпространението на заболяването в страната", подчерта той.

Той каза, че заболяването възниква основно заради вектори и теоретично е възможно да е и само тази причината. „Възможно е причината за заболяването да е криминално движение на животни, въпреки че това не е установено по никакъв начин до момента", допълни д-р Илиев.

"Преди 2 дни на базата на една програма, по която работим от миналата година, откакто се установи заболяването в Гърция и Турция, говорим за юни месец миналата година, съм пуснал заповед за превантивен контрол на фермите с едри животни", посочи той.

Директорът на БАБХ уточни още че, освен ограничителните мерки се уговарят и възможности за борба със всички летящи вектори като се напръска по поречията на реките, които са граничещи с Турция и Гърция- Струма, Места, Марица.

Д-р Илиев посъветва фермерите да предприемат действията, за които са посъветвани на страницата на БАБХ. Той допълни, че на службите по места е разпоредено и инструктиране на фермерите.

Шефът на БАБХ подчерта, че всички страни от ЕС, на чиято територия тази година са се преместили животни от България, са предупредени за това и взимат мерки.

По думите му, страната ни продължава да изпълнява всичко по регламентите, които са свързани с заболяването. „Полицията заедно с нас особено в зоните, в които сме спрели всякакво движение. няма да позволят на никой да се движи”, каза още д-р Илиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес