Откриха изложба на съвременно българско изкуство в Европейския парламент

15-годишен е открил стрелбата в училището в Кентъки Загинали са момче и момиче

Румен Порожанов: Земеделските производители трябва да получават справедлива цена за продуктите си

България на 56 място в класация на най-добрите страни в света

Скандал със зетя на Орбан може да струва на Унгария €43,7 млн. ОЛАФ готви глоба на Будапеща за злоупотреба с еврофондове

Фалстарт на делото срещу Ченалова

КЕВР: Спекулация са твърденията за драстично поскъпване на тока за бита

Съдът в Румъния определи като неприемливи части от промените в правосъдното законодателство

Предсрочни президентски избори във Венецуела до края на април

Еманюел Макрон ще се срещне с Доналд Тръмп края на април

Разпитаха американския правосъден министър във връзка с евентуалната руска намеса на изборите в САЩ

Българският филм „Ага“ ще закрие кинофестивала „Берлинале“

Организацията “Шалом”: Законът трябва да осигури право на собствена изява

Екатерина Захариева: ЕК е отпуснала средства за комуникационната сигурност на Западните Балкани

Хиляди левове се харчат за спасителни акции у нас

КЗД: Такса „дете“ в заведенията не е дискриминация

Да таксуваш клиентите си допълнително, защото са с малкото си дете, не е дискриминационно, реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорско заведение, предаде „Дарик“.

Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си, пишат от „Монитор“. Жалбоподателката е старозагорка, забелязала миналата година, че в местно заведение таксуват с 50% по-скъпо консумацията на родители, дошли с невръстните им потомци.

На 9 май 2015 година Живка Александрова е посетила заведение с трите си деца – на възраст от 8 до 12 години и прочела в менюто, че поради липса на детска площадка консумацията й ще бъде таксувана с 50% по-скъпо от сервитьорите.

Възмутената майка поискала мнението на юристите от Комисията за защита от дискриминация, а с решение от 15 март от комисията й отговорили подробно, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение“.
От текста на решението става ясно, че специалистите на комисията са решили, че „надценката“ е вид предупреждение към родителите да пазят децата си.

С различно мнение по казуса излиза един от спецсъвета на КЗД Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на другите си двама колеги. Той коментира, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

„Начинът, по който е описана и обоснована „надценката“, представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение“, се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

Той настоява, че в решението на състава е трябвало ресторантът да бъде санкциониран.

Иницииралата производството старозагорка е категорична, че ще продължи битката си по въпросния казус и ще обжалвала решението на КЗС пред административния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.