Кралица Елизабет II става на 92 години

Обвиниха нотариус, селски кмет и акционер в измама

Почина председателят на “Локомотив” Владимир Аврионов

Цветанов пред Жени ГЕРБ: Нека спорим за политики и да не използваме лични нападки

Камера на полицията засече патица да лети с превишена скорост

Президентът на Иран: Готови сме с “очаквани и неочаквани реакции”, ако САЩ се оттеглят от ядрената сделка

Скандалният бестселър за Доналд Тръмп е тук Книгата „Огън и ярост. Белият дом на Тръмп отвътре” с българско издание

Уругвай отхвърли искане от САЩ да експулсира руски дипломати 

Таско Ерменков: Да търсим онова, което ни обединява

Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея

Колекция от звезди в „Хотел Артемис“ Джеф Голдбулм и Джоди Фостър се събират със София Бутела

Шест вторични труса са регистрирани в района на силното земетресение край Халкидики

Магнитната буря, започнала на 20 април, е най-силната за годината

Пламен Георгиев: Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва

Милионер в километри Таксиметров автомобил навъртя 999 999 км без сериозни проблеми

КЗД: Такса “дете” в заведенията не е дискриминация

Да таксуваш клиентите си допълнително, защото са с малкото си дете, не е дискриминационно, реши Комисията за защита от дискриминация, която разгледа случай на по-високи цени в менюто за деца в старозагорско заведение, предаде „Дарик“.

Според комисията няма дискриминация, ако в меню на ресторант или друго заведение за обществено хранене има друга, по-висока цена за консумация относно родители, които са отишли там с децата си, пишат от „Монитор“. Жалбоподателката е старозагорка, забелязала миналата година, че в местно заведение таксуват с 50% по-скъпо консумацията на родители, дошли с невръстните им потомци.

На 9 май 2015 година Живка Александрова е посетила заведение с трите си деца – на възраст от 8 до 12 години и прочела в менюто, че поради липса на детска площадка консумацията й ще бъде таксувана с 50% по-скъпо от сервитьорите.

Възмутената майка поискала мнението на юристите от Комисията за защита от дискриминация, а с решение от 15 март от комисията й отговорили подробно, че в конкретния случай няма данни за дискриминация по признака за „семейно положение”.
От текста на решението става ясно, че специалистите на комисията са решили, че „надценката” е вид предупреждение към родителите да пазят децата си.

С различно мнение по казуса излиза един от спецсъвета на КЗД Атанас Мусорлиев, който категорично не споделя вижданията на другите си двама колеги. Той коментира, че самото наличие на предупредителния текст за по-висока цена при детска игра е достатъчно условие да се предположи неравно третиране на клиента с дискриминационен характер.

„Начинът, по който е описана и обоснована „надценката”, представлява обективно мнение на отговорност без значение има ли или не някакви обстоятелства, сочещи виновно поведение на третата страна или дори на самото заведение”, се казва в особеното мнение на Мусорлиев.

Той настоява, че в решението на състава е трябвало ресторантът да бъде санкциониран.

Иницииралата производството старозагорка е категорична, че ще продължи битката си по въпросния казус и ще обжалвала решението на КЗС пред административния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.