В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

КЗП: Такса „дете“ е незаконна, трябва да бъде забранена

„Наличието на „такса дете“ е нелоялна практика. Още повече, че не може да се установи и какво точно означава „детска игра“, това заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„5 000 лева ще бъде глобата на ресторанта с такса „дете“ в Стара Загора“, заяви Маргаритов. Казусът възникна през лятото на миналата година. Тогава клиентка на заведението обясни, че в менюто на ресторанта имало надпис, според който не се допуска децата да играят в ресторанта. При нарушение се таксува 50% надценка на сметката, предаде „Дарик“.

„Решението на нашата комисия е, че такава такса „дете“, ако можем да я наречем условно, представлява нелоялна търговска практика, а и следва да бъде забранена като такава, тъй като противоречи на изискването за добросъвестност и коректност на търговеца. Това е една измислена санкция, която търговците нямат право да въвеждат и то за нещо, което по никакъв начин не бихме могли да квалифицираме като нарушение. Нашата заповед е връчена на търговеца, предвидена е и санкция“, подчерта Димитър Маргаритов.

По думите му от гледна точка на КЗП подобни случаи винаги ще бъдат разглеждани като нелоялни търговски практики и търговците, които ги практикуват, ще бъдат санкционирани.

„В конкретния случай санкцията е 5000 лева, но при повторно нарушение тя би могла да бъде и в по-голям размер“, добави председателят на КЗП.

Според Комисията за защита от дискриминация (КЗД) в конкретния случай няма данни за квалифициране на действията на ответната страна като ограничаване достъпа до услуга или предоставянето й по по-неблагоприятен начин. Причините – в менюто на заведението е уточнено, че става дума за детска игра, а не изобщо за присъствие на дете с родители в ресторанта.

Освен това жалбоподателката е посетила заведението сама, а не с децата си, и в отношението спрямо нея няма конкретно действие на дискриминация от страна на заведението. Ответниците подчертават, че на нито един гост на заведението никога не е налагана въпросната такса, която била начин, избран от тях, за да не се допускат рискове за оставени без надзор деца на клиентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.