МОН предлага за обсъждане график на ваканциите и изпитите през следващата учебна година

Министър Ангелкова подкрепи идеята на бранша за ваучери за здравни почивки Туризмът ще се бори за евросредства за реклама

Вътрешният министър: Работим и по версията чумата да се разпространява умишлено

Красимир Каракачанов валидира юбилейна марка „140 години Българска армия“

Върнаха „Милан“ в Европа

2 инцидента за по-малко от 2 часа са предизвикали неправилно пресичащи коли на прелези

Габриела Медарова остава в ареста Прокуратурата й повдигна обвинение

ЦСКА отказва да загине

Заседава Областната комисия за борба с епизоотичните ситуации в Търново

Валентин Радев за чумата: Всички, които отиват в засегнатите райони, разнасят зараза

16 годишна катастрофира, докато се учи да шофира

Откраднаха близо десет хиляди лева от каса на управителя на магазин в столичният квартал „Младост“

За Русия е нормално да води хибридни войни, заяви Ангела Меркел

Кметът Йорданка Фандъкова: Над 200 хил. лв за пет църкви дава Столичната община Заедно с Арменската църква, религиозните общности с храмове в карето на толерантността вече ще станат пет

Бургаски математици с медали от Хонг Конг

КЗП: Такса „дете“ е незаконна, трябва да бъде забранена

„Наличието на „такса дете“ е нелоялна практика. Още повече, че не може да се установи и какво точно означава „детска игра“, това заяви председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

„5 000 лева ще бъде глобата на ресторанта с такса „дете“ в Стара Загора“, заяви Маргаритов. Казусът възникна през лятото на миналата година. Тогава клиентка на заведението обясни, че в менюто на ресторанта имало надпис, според който не се допуска децата да играят в ресторанта. При нарушение се таксува 50% надценка на сметката, предаде „Дарик“.

„Решението на нашата комисия е, че такава такса „дете“, ако можем да я наречем условно, представлява нелоялна търговска практика, а и следва да бъде забранена като такава, тъй като противоречи на изискването за добросъвестност и коректност на търговеца. Това е една измислена санкция, която търговците нямат право да въвеждат и то за нещо, което по никакъв начин не бихме могли да квалифицираме като нарушение. Нашата заповед е връчена на търговеца, предвидена е и санкция“, подчерта Димитър Маргаритов.

По думите му от гледна точка на КЗП подобни случаи винаги ще бъдат разглеждани като нелоялни търговски практики и търговците, които ги практикуват, ще бъдат санкционирани.

„В конкретния случай санкцията е 5000 лева, но при повторно нарушение тя би могла да бъде и в по-голям размер“, добави председателят на КЗП.

Според Комисията за защита от дискриминация (КЗД) в конкретния случай няма данни за квалифициране на действията на ответната страна като ограничаване достъпа до услуга или предоставянето й по по-неблагоприятен начин. Причините – в менюто на заведението е уточнено, че става дума за детска игра, а не изобщо за присъствие на дете с родители в ресторанта.

Освен това жалбоподателката е посетила заведението сама, а не с децата си, и в отношението спрямо нея няма конкретно действие на дискриминация от страна на заведението. Ответниците подчертават, че на нито един гост на заведението никога не е налагана въпросната такса, която била начин, избран от тях, за да не се допускат рискове за оставени без надзор деца на клиентите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.