Десислава Танева: Близо 10% от агнешкото месо в търговската мрежа е дълбоко замразено новозеландско

Близо 10% от агнешкото месо в търговската мрежа е дълбоко замразено новозеландско, коментира министърът на земеделието Десислава Танева, цитирана от БНР. Тя допълни, че с новия Закон за храните, търговците ще бъдат задължени да излагат на отделен щанд замразени и третирани продукти.

Според председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов българското агнешко ще е най-скъпо на пазара, но с най-високо качество. "Румънското агнешко сигурно ще е с 2 или 3 лв. по-евтино от българското и е с много по-различен вкус. Породите животни са по-различни от нашите, дава се много концентриран фураж, който също променя вкусовите качества на месото. Другото месо, което може да се появи – това е новозеландско месо, то сигурно ще бъде много по-евтино, но то е дълбоко замразено", допълва той.

Тази година по Великден ще можем различаваме вносно от българско по цената и ако търговеца реши да ни представи документи за произход на месото, а за следващия ще има нов закон, според който "месата ще бъдат разделени на такива, които наистина са пресни, и такива, които са манипулирани."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес