Обсъждат реформа на втория пенсионен стълб

Реформа на втория пенсионен стълб предложи за обсъждане финансовото министерство чрез проект за промени в Кодекса за социално осигуряване. Системата за обществено осигуряване у нас се състои от три стълба – I-ви обхваща задължителното Държавно обществено осигуряване, II-ри засяга допълнително задължително осигуряване, изградено на капиталов принцип - вноските се натрупват в индивидуални партиди, които могат да се наследяват. III-ти засята доброволно пенсионно осигуряване.

С промените във II-рия стълб се предлага бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените. Без индивидуална партида, обаче при смърт на пенсионера остатъкът от средствата по партидата няма да се изплаща на наследниците му. Общият пул ще се създаде, за да се сподели рискът от преживяване между осигурените лица или от инвестиционната дейност на фондовете, пише в проекта.

„В основата си този подход е вид инвестиционен продукт и от една страна е добре, че се предлага”, обясни пред „Труд” Йордан Христосков, дългогодишен управител на НОИ и бивш министър на труда и социалната политика. От друга страна, обаче, по думите му е хубаво българите да могат да избират между още няколко инвестиционни предложения.

„Защото е нормално, ако човек през годините е внесъл примерно 50 000 лева за пожизнена пенсия за 5 години, ако почине по-рано от петгодишния период на пенсията, през останалото време сумата да бъде получавана от наследниците му. Трябва да има и варинт за някакъв „сигурен” период и сигурна сума за наследниците”, обяснява той.

Експерти признават, че „най-грубо казано” предлаганата реформа на втория пенсионен стълб и подобна пожизнена пенсия е добро предложение за хора, които имат добра прогноза за живота си, т.е. очакват да живеят дълго , но не е добре за бъдещи пенсионери и наследниците им с допълнителна пожизнена пенсия, които починат рано.

„Подобен тип пенсии ще се изплащат не по-рано от 2022-2023 година. В следващите месеци предстоят сериозни дебати на експерти по новите предложения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес