Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Над 15 г. се влачи дело за побой Процесът е прекратен по давност без възмездие за извършителите

Ликът на Св. Иван Рилски – дар за папата от премиера Водим във Ватикана и делегацията на Македония

Министър Банов: Културата, която създаваме днес, се превръща в културно наследство утре

Правят регистър на биопроизводителите Формират нов закон за розите

Караме най-старите автомобили в ЕС

Спряха делото срещу Здравков (обзор) Главният архитект на София бе преследван, защото не иска небостъргач в градинка

Кандидат-президент в Турция дари по 500 турски лири на своите съперници за предизборната им кампания

Чешкият президент Милош Земан се обяви против предсрочни парламентарни избори

Съдът отстрани от длъжност кметицата на “Младост” Иванчева и заместничката й Петрова Опитала да уволни заместника си Русев, след като свидетелствал срещу нея

Обсъждат реформа на втория пенсионен стълб

Реформа на втория пенсионен стълб предложи за обсъждане финансовото министерство чрез проект за промени в Кодекса за социално осигуряване. Системата за обществено осигуряване у нас се състои от три стълба – I-ви обхваща задължителното Държавно обществено осигуряване, II-ри засяга допълнително задължително осигуряване, изградено на капиталов принцип – вноските се натрупват в индивидуални партиди, които могат да се наследяват. III-ти засята доброволно пенсионно осигуряване.

С промените във II-рия стълб се предлага бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените. Без индивидуална партида, обаче при смърт на пенсионера остатъкът от средствата по партидата няма да се изплаща на наследниците му. Общият пул ще се създаде, за да се сподели рискът от преживяване между осигурените лица или от инвестиционната дейност на фондовете, пише в проекта.

„В основата си този подход е вид инвестиционен продукт и от една страна е добре, че се предлага”, обясни пред „Труд” Йордан Христосков, дългогодишен управител на НОИ и бивш министър на труда и социалната политика. От друга страна, обаче, по думите му е хубаво българите да могат да избират между още няколко инвестиционни предложения.

„Защото е нормално, ако човек през годините е внесъл примерно 50 000 лева за пожизнена пенсия за 5 години, ако почине по-рано от петгодишния период на пенсията, през останалото време сумата да бъде получавана от наследниците му. Трябва да има и варинт за някакъв „сигурен” период и сигурна сума за наследниците”, обяснява той.

Експерти признават, че „най-грубо казано” предлаганата реформа на втория пенсионен стълб и подобна пожизнена пенсия е добро предложение за хора, които имат добра прогноза за живота си, т.е. очакват да живеят дълго , но не е добре за бъдещи пенсионери и наследниците им с допълнителна пожизнена пенсия, които починат рано.

„Подобен тип пенсии ще се изплащат не по-рано от 2022-2023 година. В следващите месеци предстоят сериозни дебати на експерти по новите предложения.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.