Любомир Христов, финансист: Новият социален кодекс гарантира ниска втора пенсия

Любомир Христов е изчислил, че в периода от 2002 г. до 2015 г. реалната средна доходност на Универсалните пенсионни фондове е 0, 53%. Снимки Труд

Министерство на финансите ни пази от пазарен риск, но ни излага на инфлационен риск

Държавата отнема правото на хората сами да решават при какво ниво на риск да бъдат инвестирани парите им

С предложените промени в Кодекса за социално осигуряване се гарантира ниска втора пенсия, заяви пред “Труд” финансистът Любомир Христов.

Причината е, че се отнема възможността хората сами да решават при какво ниво на риск да бъдат инвестирани парите им.

По думите му извън България няма пенсионна система с дефинирани вноски, при която осигурените да нямат право на решение при какъв риск да се инвестират техните средства.

“Когато нямаш право да взимаш решение, няма как да носиш отговорност. Кой ще носи отговорност за това, че доходността няма да е достатъчна и пенсиите ще бъдат мижави?”, пита Любомир Христов.

Практиката на световните финансови пазари показва, че бъдещата доходност от инвестиции зависи най-много от нивото на поетия риск, който е въпрос на лично предпочитание.

“Дори и млад човек да има по-висока поносимост към риск, на него държавата му забранява да инвестира в по-високорискови продукти, така му намалява доходността и съответно пенсията”, обясни Христов.

Според финансиста с тези промени Министерство на финансите ни пази от пазарен риск, но ни излага на инфлационен риск.

“При тази законова рамка пенсионните фондове и Уорътн Бъфет да докарат, няма да могат да постигнат нищо по-добро. Единственият начин да си гарантирате допълнителна пенсия и да сте сигурни, че парите ви ще се наследяват, е да инвестирате извън пенсионните фондове в България, а най-добре и извън България”, съветва финансистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес