Борисов: Чух най-гадните неща, които могат да се чуят за партиите (стенограма от срещата на мнозинството за Изборния кодекс)

Пресцентърът на Народното събрание разпространи стенограма от срещата на лидерите на партиите от мнозинството за спорните промените в Изборния кодекс.

"Искам всичко това да стане публично и нашите решения да са в услуга на обществото, а не в услуга на ГЕРБ", казва премиерът Бойко Борисов в началото на срещата, която започва с обсъждане на въпроса за изборните секции в чужбина.

"Нямаме идея да прецакваме ДПС - уверява лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов - Притеснението е за Турция. (...) Не трябва да си правим илюзии, че за следващите избори Ердоган ще бъде лоялен да не ни се меси във вътрешните работи. (...) Имаме ли интерес в нашия парламент да се появи още една етническа партия?"

"Район Чужбина отпадна като възможност, защото нямаше откъде да се вземат тези депутати технически - обяснява Цветан Цветанов - Говорим за развитие на Северозапада, но няма как да отидеш във Видин и да кажеш, че са добри и ги развиваме, но ще имат само два или само един мандат."

"Има 28 области. На ден да посещаваш по една област, пак отиде месец", аргументира Бойко Борисов запазването продължителността на предидзборната кампания на 30 дни.

"От Реформаторския блок с активната регистрация ние направихме труден компромис", признава вицепремиерът Меглена Кунева и призовава за по-активно въвеждане на машинното гласуване в замяна.

"Не трябва държавата да се задължава да прави референдумите в един ден, нито категорично да се забранява. Може да има различни избори, предсрочни избори, може да се използва дадена ситуация и да се направи", казва премиерът Борисов.

"Преди 2018 г. няма как да стане", признава вътрешният министър Румяна Бъчварова по темата за въвеждане на гласуване по интернет.

"Аз нямам страх от Слави Трифонов. Добре дошъл на избори, когато иска! - казва Борисов по отношение на предстоящия референдум, иницииран от "Шоуто на Слави" - Разбира се, тогава няма да има по три часа на ден в национална телевизия  възможност да си прави своята политика."

"Хората не разбират - регистрация, дерегистрация, активна регистрация, квадратчета, кое ще се брои, кое няма да се брои", обобщава хаоса с промените в изборното законодателство премиерът.

"Проблемът е, че като цяло част от нас са подплашени от медийната реакция. Медийната реакция е това, което ни събира тук от страховете случайно да не изгубим част от своя рейтинга... не особено висок, в парламента особено - признава лидерът на НФСБ Валери Симеонов - От задължителното гласуване толкова отстъпки направихме, че остана само думата "задължително".

"Нека да си говорим сега малко по-прагматично, нещо, което естествено няма да го кажем пред медиите. Откъде накъде българската държава ще отваря секции навсякъде, където някой заяви...", откровеничи Симеонов.

"Вероятността за вето е над 90%", казва главният секретар на президента Плевнелиев Росен Кожухаров по отношение на отделянето на референдумите от изборите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика