Деца с увреждания караха ски в Банско

260 танцьори от 10 държави се състезаваха в Монтана

Децата на Станка Златева вече печелят медали За залата в Сливен шампионката теглила сериозен банков кредит

Разследват смъртта на 70-годишен, починал след сбиване със сестра си

Над 50 огнеборци, горски и доброволци гасиха 5 часа пожар край Търново Спасителите били принудени да изминат 5-6 километра пеша в непрестъпната местност

Арестуваха рецидивист в момент на производство на пико Наркопроизводителят е спипан в дома му в Долна Оряховица

Боил Банов: Културата винаги остава в световен мащаб като един от най-ниско финансираните сектори

Жена е пострадала при взрив на газова бутилка в апартамент в столичния квартал “Западен парк”

Посланикът на Русия Анатолий Макаров: Гласувах за нашите добри братски отношения

Самотна възрастна жена от село Дрен получи дърва и лекарства 78-годишната Баба Седефка е готова да върне добрината

Пълен пакет звезди в „Гринго“ Екшън комедия от Наш Еджъртън

Водач с тежки травми след катастрофа край Търново

Герджиков атакуван два пъти от телефонни измамници Искали му 20 хил. лв., иначе щели да убият жена му и него

Емил Димитров: Най-много корупционни практики има при горивата

Електрошок със силата на 1914 коня Хърватското чудо е най-бързият електрически автомобил

Шеф от ДАНС продава тайни на фирми (обзор)

При обиск в кабинета на агента в ДАНС и в дома му били открити много доказателства.

Шеф на отдел в дирекция „Финансова сигурност“ в ДАНС разгласил информация от 11 класифицирани документа, които са държавна тайна, и прибирал пари за това. Обвинителният акт срещу Мирослав Маринов е внесен в съда, съобщиха вчера от спезвеното „Антикоруция“ при Софийската градска прокуратура. Според разследващите престъплението било извършвано от 27 септември 2013 г. до 1 октомври 2015 г. и от това са настъпили „особено тежки последици за сигурността на държавата“.

Спецагентът предоставял копия на тайните документи на бивш доброволен сътрудник на НСС и ДАНС. Свидетелят С. В. подпомагал с информация службите от септември 2006 г., но нямал разрешение за достъп до класифицирана информация. През март 2015 г. той бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС. Не бил лично уведомен за това. Това обаче станало известно на Маринов и той продължил да има контакти със С. В. Възлагал му събиране на информация за лица и фирми, за които контраразузнаването извършвало проверки, както и да разширява данните за разработвани от агенцията лица и фирми. Предоставял му изнесени от него класифицирани документи, в които се съдържали справки за хората и дружествата, и правел копия на секретните документи. Те дори били снимани с телефона на С. В. Агентът възлагал на бившия сътрудник да провежда срещи с проверяваните лица и представители на фирмите и му давал указания да им внушава, че трябва сами да предложат „помощ за службата“ под формата на месечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС. Уверявал, че сумите ще се ползват за гориво и консумативи на държавната агенция, тъй като бюджетът й бил драстично намален.

Според прокуратурата информацията в документите разкривала данни за действия против икономическата и финансовата сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лица, събраната вече информация за тях и други хора, извършили или подготвящи престъпления, застрашаващи националната сигурност. В класифицираните материали имало сведения за използвани от службите оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, което е могло да доведе до застрашаване на живота и сигурността им.

По време на разследването били използвани СРС-та и били разпитани 45 свидетели. До 21 април т. г. бил в ареста, но заради влошено здравословно състояние му бил наложен „домашен арест“.

Ако бъде признат за виновен, шефа от ДАНС го очаква затвор от 5 до 15 години затвор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.