Финансовият министър на САЩ: Участието на Тръмп в Давос цели насърчаване на международните партньорства

6 г. затвор за рецидивист, клал жена, за да я изнасили Делото е гледано по съкратената процедура

Бойко Борисов внесе предложение за освобождаването на Офелия Кънева като председател на ДАЗД

Разкриха наркооранжерия в Павликени

Двама братя са осъдени за убийство на техен съселянин във Врачанско

Две години затвор за кражба от базиликата „Света София“

Екоинспектори наложиха санкции за над 54 000 лева на замърсители "Захарни заводи"-Горна Оряховица и месопреработвателното предприятие "Чех" ще плащат глоби от по над 26 000 лева

Кметът на Благоевград издаде Заповед да не се събират такси за деца, отсъствали поради болест

Служител завлякъл фирма с близо 12 000 лева За неотчетения оборот го грозят до 6 години затвор

Жителите на Стара Кресна пропищяха от тормоз на роми-дървосекачи почистващи изгорялата гора от големия пожар над дефилето

Спипаха мъж с ефективна присъда в Горнооряховско

Грипна епидемия и в Бургас

Румен Радев критикува Борисов и Меркел за поканата към Ердоган "Няма война между институциите, а определени ценностни разминавания"

Илияна Йотова в отчета си: За съжаление, срещнах една разделена България и един обезверен народ

Американец ухапа полицейско куче

Шеф от ДАНС продава тайни на фирми (обзор)

При обиск в кабинета на агента в ДАНС и в дома му били открити много доказателства.

Шеф на отдел в дирекция „Финансова сигурност“ в ДАНС разгласил информация от 11 класифицирани документа, които са държавна тайна, и прибирал пари за това. Обвинителният акт срещу Мирослав Маринов е внесен в съда, съобщиха вчера от спезвеното „Антикоруция“ при Софийската градска прокуратура. Според разследващите престъплението било извършвано от 27 септември 2013 г. до 1 октомври 2015 г. и от това са настъпили „особено тежки последици за сигурността на държавата“.

Спецагентът предоставял копия на тайните документи на бивш доброволен сътрудник на НСС и ДАНС. Свидетелят С. В. подпомагал с информация службите от септември 2006 г., но нямал разрешение за достъп до класифицирана информация. През март 2015 г. той бил изключен от апарата на сътрудниците на ДАНС. Не бил лично уведомен за това. Това обаче станало известно на Маринов и той продължил да има контакти със С. В. Възлагал му събиране на информация за лица и фирми, за които контраразузнаването извършвало проверки, както и да разширява данните за разработвани от агенцията лица и фирми. Предоставял му изнесени от него класифицирани документи, в които се съдържали справки за хората и дружествата, и правел копия на секретните документи. Те дори били снимани с телефона на С. В. Агентът възлагал на бившия сътрудник да провежда срещи с проверяваните лица и представители на фирмите и му давал указания да им внушава, че трябва сами да предложат „помощ за службата“ под формата на месечни парични суми, за да нямат проблеми с ДАНС. Уверявал, че сумите ще се ползват за гориво и консумативи на държавната агенция, тъй като бюджетът й бил драстично намален.

Според прокуратурата информацията в документите разкривала данни за действия против икономическата и финансовата сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лица, събраната вече информация за тях и други хора, извършили или подготвящи престъпления, застрашаващи националната сигурност. В класифицираните материали имало сведения за използвани от службите оперативни методи и средства, както и за доброволните сътрудници, което е могло да доведе до застрашаване на живота и сигурността им.

По време на разследването били използвани СРС-та и били разпитани 45 свидетели. До 21 април т. г. бил в ареста, но заради влошено здравословно състояние му бил наложен „домашен арест“.

Ако бъде признат за виновен, шефа от ДАНС го очаква затвор от 5 до 15 години затвор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.