ЦРУ разкри подробности от операцията за ликвидирането на Осама бин Ладен

Снимка: AFP

За да отбележи 5-ата годишнина от операцията срещу Осама бин Ладен, ЦРУ показа данни от нападението, публикувани в Туитър, както биха се случили сега.

Централно разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ разкри още неизвестни детайли от операцията през 2011 г.

Американските хеликоптери пристигнали в Афганистан два часа след официалния старт на операцията. Бин Ладен е намерен и убит след 2 часа и 14 минути. За смъртта му, президентът на САЩ е съобщил 14 минути след убийството му.

Терорист номер едно в света, основателят и бивш лидер на "Ал-Кайда", е бил убит в нощта на 2 май 2011 г. Американските спец сили са действали в тайна.

След като Осама бин Ладен е намерен и ликвидиран, екипът, получил потвърждение за самоличността му и първият хеликоптерът с американски военни напуснал обекта. Той се разбил, но част от екипажа оцелял. Друг самолет взел останалите от екипа и материалите, събрани от компютъра на Ладен, и се завърнали в Афганистан.

ЦРУ публикува снимка от преди 5 години на тогавашния държавен секретар Хилъри Клинтън, Барак Обама и вицепрезидента Джо Байдън, които заедно с членове на националния екип по сигурността, гледат нападението срещу Бин Ладен на живо в оперативната зала на Белия дом. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят