400 деца и юноши участват във фестивала "Малкият принц" в Търново

Над 400 деца ще участват във фестивала "Малкият принц" във Велико Търново. От 5 до 8 май болярският град става столица на детско-юношеското театрално изкуство. Над 45 театрални колектива са заявили желание за участие във фестивала. Селектирани са 28 според творческите им характеристики и анотации към спектаклите. Предимство за участие имат институции, представящи двете възрастови групи, както и носители на награди от други фестивали.

Така през четирите фестивални дни търновци и гости на града ще могат да наблюдават артистичните изяви на стотици млади актьори от цяла България в 13 детски и 14 юношески спектакъла. Председател на журито, което ще оценява участниците, е режисьорът Николай Априлов. На 5 и 6 май ще се състезават 12 детски спектакълa. Награждаването е на 6 май след състезателния ден. На 7 и 8 май ще се състезават 14 юношески спектакъла, награждаването ще е на 8 май.

През 2015г. онлайн платформа за борба с дискриминацията, представяна от Мимо Гарсия, изяви желание да връчи награда "Творец против дискриминацията" и спонсорира домейна и хостинга на сайта на фестивала. И тази година платформата връчва парична награда, грамота и плакет.

Общият награден фонд от 2720 лв. е осигурен от Община Велико Търново. Всички участници във фестивала ще получат персонални подаръци от кметството и читалище "Извор" от великотърновското село Самоводене, по чиято инициатива възниква фестивалът. Той има за цел да стимулира театралното изкуство за деца и юноши и да предостави възможност за сценични изяви, творчески срещи и дискусии на театралните състави от страната. Детският театър черпи сили и вдъхновение от съхранените български национални традиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура