"Ислямска държава" стои зад атентата на 1 май в Турция

Извършителят на атентата в югоизточния турски град Газиантеп е член на клетка на групировката "Ислямска държава", която стои и зад бомбените нападения в Диарбекир, Суруч, Анкара и Истанбул, съобщават днес водещите турски вестници, цитирани от БНТ.

Двама полицаи загинаха, а 23-ма души бяха ранени при самоубийствения атентат, извършен на 1 май с кола бомба срещу полицейски участък в югоизточния турски град Газиантеп. Осемнайсет от ранените са полицаи.

В информация, озаглавена "Дори името му е било известно", в. "Хюриет" съобщава, че пет дни преди атентата служители на разузнаването са предупредили силите за сигурност в Газиантеп за възможно нападение в града. Разузнаването е съобщило и, че лицето Исмаил Гюнеш, член на ИД, може да участва в подготвянето на атентат в града.

След извършен ДНК-анализ, взет от разкъсаните части на камикадзето в Газиантеп, било установено, че името му е Исмаил Гюнеш.

"Хюриет" и "Сабах" информират, че Исмаил Гюнеш се е присъединил към "Ислямска държава" преди около две години. Той е бил вербуван от чичо си - Ахмет Гюнеш, който е сред лицата, планирали кървавия атентат пред гарата в Анкара (през октомври миналата години). Самият Ахмет Гюнеш бил убит преди известно време в Сирия.

Исмаил Гюнеш и Ахмет Гюнеш са били членове на групата Дурмаз - клетка на ИДИЛ, базирана в Газиантеп. Ръководител на групата Дурмаз е т. нар. "емир" на ИД в Турция Юнус Дурмаз.

"Хюриет" припомня, че името на Юнус Дурмаз фигурира в червения раздел на списъка с имената на издирваните терористи от ИД. За достоверна информация за джихадиста турските власти предлагат награда до 4 милиона турски лири. Исмаил Гюнеш е заминал за Сирия през 2014 г. Наскоро той е преминал нелегално от Сирия в Турция.

Изданията уточняват, че пет дни преди атентата в Газиантеп от разузнаването е било изпратено предупреждение, че членове на ИД планират атентати срещу полицията, военните или общински сгради в Газиантеп.

Въпреки засилените мерки за сигурност обаче силите за сигурност не успяха да предотвратят поредния самоубийствен атентат в Турция, отбелязва "Хюриет".

Разузнаването и полицията са разполагали със снимки и данни за Исмаил Гюнеш. Той е бил следен от разузнаването, като е бил поставен в категорията - "пасивен боец", добавя вестникът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят