Генерал Къртис Скапароти е новият главнокомандващ на силите на САЩ и на НАТО в Европа

Факсимиле: Уикипедия

Генерал Къртис Скапароти днес бе назначен на поста главнокомандващ на Европейското командване на американската армия, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Досега поста бе заеман от Филип Брийдлав, който го предаде на церемония в Щутгарт, където е централата на Европейското командване. Церемонията се председателстваше от министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър.

Министърът на отбраната Аштън Картър каза днес в Щутгарт, че НАТО държи вратата си отворена за Русия, ако тя иска сътрудничество за справяне с предизвикателствата за сигурността и ако се откаже от войнственото си поведение, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Картър изрази загриженост за така нареченото от него руско "дрънкане с ядрена сабя", посочи АП.

"Кремъл трябва да реши. Не искаме Студена война, още по-малко гореща. Не търсим начин да направим Русия свой враг", каза ръководителят на Пентагона на днешната церемония в Щутгарт.

60-годишният Скапароти е 18-ият американски офицер, оглавяващ силите на НАТО на Стария континент. Той ще отговаря за общата насока и провеждането на военните операции на организацията, която е изправена пред многобройни изпитания, включително заемащата по-агресивни позиции Русия и въоръжения ислямски екстремизъм.

Генерал Къртис Скапароти, който в момента командва обединените сили на ООН и САЩ в Южна Корея. Той има опит от операции в Руанда, Босна и Херцеговина и Афганистан. 

Всекидневникът Stars and Stripes пише, че подобно на острите критики на Брийдлав към Русия заради анексирането на Крим и ролята ѝ в Източна Украйна, ген. Скапароти е известен с безкомпромисни изказвания по адрес на режима в Пхенян.

Вестникът също така пише, че назначаването на Скапароти е свързано с усилването на източните граници на НАТО и нуждата от бърз отговор при криза с руско участие.

"Генерал Скапароти, който бе номиниран от американския президент, е голям приятел и страхотен офицер с точните умения и опит за работа в международна съвместни среда" каза ген. Брийдлав относно номинацията на ген. Скапароти, като думите му бяха цитирани в сайта на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят