Българите, играли в "Лестър" - Алекандър Тунчев: Възходът започна от края на миналия сезон

Двама български национали са оставили следа в историята на „Лестър“ - новия шампион на Англия. Бившият национал Радостин Кишишев и настоящият бранител на „Локо“ (Пловдив) Александър Тунчев се подвизават съвместно при „лисиците“ през сезон 2008/2009. Киш идва на „Кинг Пауър Стейдиъм“ със свободен трансфер след дълъг престой в „Чарлтън“. Тунчев се присъединява година по-късно и е в основата на завръщането на тима в Чемпиъншип. Сега двамата изживяват посвое му сензационната титла на „Лестър“ и говориха пред „Труд“ за времето, когато са носили екипа на „сините“.

- Г-н Тунчев, напоследък вероятно ви се налага да говорите доста за бившия си отбор „Лестър“?

- Да, постоянно говоря на тази тема с приятели, а и със съотборниците в „Локомотив“. В съблекалнята на „Лаута“ в началото се майтапеха преди всеки мач на „Лестър“, че серията им ще прекъсне, но това така и не се случваше.

- Може ли да се кажа, че и вие имате дан за стабилизирането преди възхода в „Лестър“, и какво ще си спомняте винаги от престоя в този клуб?

- Чак дан - не, но се радвам, че съм бил част от този клуб. Няма да забравя последния мач от сезон 2008/2009, когато отпразнувахме завръщането в Чемпиъншип. Стадионът беше препълнен, атмосферата беше невероятна. Наградиха ни все едно сме станали шампиони на Англия.

- На няколко пъти в този период феновете ви определяха за играч на месеца. Каква бе комуникацията ви с тях?

- Привържениците на тима са невероятни. Когато бях контузен и ходех на мачовете като зрител, постоянно ме разпитваха за състоянието ми и кога ще играя отново. Усещах подкрепата им. Феновете нямаха търпение да дойде събота, за да подкрепят отбора.

- Титлата на „Лестър“ е меко казано сензационна. Как я видяхте вие като страничен наблюдател?

- Наистина няма аналог този успех. Не знам с какво друго постижение може да се сравни. Никой не е очаквал да се случи нещо подобно. Може би възходът на тима започна още в края на миналия сезон, когато се спаси от изпадане в последните кръгове, записвайки серия от победи. Впоследствие имаше треньорска рокада, но явно е трябвало да дойде Раниери, за да се случи всичко това.

- Раниери обяви, че през следващият сезон „Лестър“ ще се бори за място в Топ 10. Как ще го коментирате?

- Следващият сезон наистина ще им бъде много трудно. Всички ще имат едно на ум и ще искат да победят шампиона на Англия. Ще бъде интересно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят