Дневен хороскоп на Алена за сряда, 16.10.2019

На 16 октомври 2019 да почерпят

Кървавите сълзи на Арлекин „Жокер“ е чудовищен и талантлив филмов калейдоскоп, в който въобще няма морал

7 души загинаха, след като хеликоптер се разби в Афганистан

Тръмп поиска край на офанзивата в Сирия (обзор) Вашингтон обяви наказателни тарифи за Анкара

Красимир Балъков: Поднасям своите извинения на английските футболисти

Шефът на съдиите и още четирима от БФС задържани за разпит

Сделки за милиарди сключиха Москва и Рияд Най-важното споразумение - за стабилизиране на цените на петрола

Пациент сам си избра сърдечната клапа Екип на проф. Иво Петров направи първата имплантация на MyVal

Убиецът Полфрийман излeзe от изолатора в Бусманци (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 16 октомври 2019

Защо чакахме досега?

Джок Полфрийман напусна центъра в Бусманци

20 млн. евро са нужни за повече чартъри

Петима пияни шофьори хванаха за една нощ в Сливен

Антарктида преживява туристически бум

Очаква се, че през тази година броят на туристите, посетили Антарктида, ще надхвърли 46 хиляди, съобщава economic.bg. Това се случва благодарение на големия брой интересни предложения от туристически фирми и наплива на туристи от Китай. Въпреки това, раздвижването в туристическия сектор в региона сериозно безпокои природозащитници и учени, които виждат в притока на туристи заплаха за уникалната природа.

Първият туристически полет до Антарктида, организиран от американски бизнесмен от шведски произход Ларс Ерик Линдблад, е направен през 1966 г., от тогава популярността на Антарктида като туристическа дестинация само нараства.

Както съобщава Bloomberg, ежегодно континента посещават 35-40 хил. души от цял ??свят. Най-големият наплив – 46 хиляди души – бе през сезон-2007/8, след което заради финансовата криза имаше известен спад в търсенето на такива пътувания.

Очаква се, че през следващия сезон, който ще започне през ноември 2016 г. и ще продължи до февруари 2017 г., броят на туристите ще надхвърли предкризисния рекорд. В немалка степен за това допринася увеличението на броя на туроператори, обслужващи дестинацията, а също и нарастващото търсене на такива екскурзии в Китай.

Най-евтиният тур до Антарктида струва 10 000 долара. В това направление постоянно работят няколко големи компании, предоставящи луксозни услуги, в това число Silversea Cruises и Seabourne, принадлежащи на корпорацията Carnival. Silversea Cruises през следващата година ще пусне втори круизен лайнер до маршрута Антарктида и числото на туровете за сезон до този континент ще достигне 12.

Посещението на Антарктида със Seabourne започва от 16 хил. долара на човек, а с Silversea Cruises струва доста повече. Стойността на най-скъпия тур, продължителността на който е три седмици, може да превиши цената от 40 хил. долара. Но желаещите да посетят този регион не са малко. Най-много го посещават американци – около 12 300 през сезон 2014/15. Три пъти по-малко от тях са австралийците. Те са следвани от туристите от Китай, които с всяка година стават все повече, посетители има и от Великобритания и Германия.

В същото време, през 2017 г. ще влезе в сила нов закон за полярните области, приет от Международната морска организация. Смята се, от някои експерти, че може да се ограничи количеството на туристи в Антарктика.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.